Blagoslovljeno novo fažansko groblje


Nakon godina iščekivanja, dvije godine radova i 11 milijuna utrošenih kuna, Fažana i službeno ima novo groblje. Cimitar uz Galižansku cestu u četvrtak je blagoslovio župnik Ilija Jakovljević, a formalno ga je otvorila načelnica općine Ada Damjanac riječima da je ova kapitalna investicija "jedan od važnijih projekata za stanovnike Fažane". Svečanosti je prisustvovao veliki broj mještana, a imali su i prilike razgledati cjelovit kompleks. Mada se o groblju u izgradnji govori i piše već neko vrijeme, mnogi od njih su i prvi put na ovom mjestu s obzirom na udaljenost od središta mjesta. Radovi su počeli početkom 2013. godine, kada su radnici pazinskog Vladimira Gortana doslovno zagrebli bagerima posred livade, među maslinicima, na zemlji koju je Općina teškom mukom dobila od države.

Dvije godine kasnije Općina se ponosi modernim grobljem koje trenutno raspolaže s 57 grobnica i 60-ak zemljanih mjesta za ukop dvije i četiri osobe i reprezentativnim kompleksom za ispraćaj pokojnika. - Teško je reći da je groblje lijepo, s obzirom na prirodu tog mjesta, ali možemo reći da je ovo naše dostojanstveno, rekla je načelnica Damjanac te je podsjetila na situaciju ranijih godina kada u Fažani nije bilo dostupnog grobnog mjesta s obzirom da je stari cimitar bio ispunjen u potpunosti. U međuvremenu se i staro groblje preuređivalo da bi se Fažanci ipak mogli pokapati u svom mjestu dok se novo ne izgradi. Kompleks kakav je u četvrtak pokazan javnosti predstavlja tek prvu fazu, a prema riječima načelnice uskoro ide proširenje kroz još dvije faze. U cijelosti realizirano groblje pokrit će potrebe općine za sto godina.

S obzirom na sagrađenu zgradu i infrastrukturu daljnji će radovi biti daleko jeftinijih od dosadašnjih. Posljednje što je urađeno je pristupna cesta za koju se Općina dugo natezala oko imovinsko-pravnih odnosa i izvlaštenja. Završeno je parkiralište, rasvjeta, oborinska i sva potrebna infrastruktura. Unutar zgrade uređena je kapelica i ostale odaje za ispraćaj, sanitarni čvorovi, kancelarije.

Tehnički je pregled obavljen u travnju, a uskoro nakon toga dobivena je i uporabna dozvola. - Idućeg tjedna već kreće otkup grobnih mjesta, a s tim će se sredstvima graditi druga i treća faza, rekla je načelnica Damjanac. Predbilježbe su krenule još lani, a prema odluci Općinskog vijeća naknada za korištenje, odnosno cijena grobnog mjesta iznosi 12 tisuća za zemljano mjesto, odnosno 35 tisuća kuna za grobnicu. (Z. STRAHINJA) 


Podijeli: Facebook Twiter