Blagoslovljena crkva u Škropetima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Biskup porecki i pulski Ivan Milovan blagoslovio je u Škropetima crkvu bl. Alojzija Stepinca, prvu na podrucju biskupije posvecenu tome blaženiku. Kamen temeljac ovog zdanja blagoslovio je u Mariji Bistrici, za svog drugog posjeta Hrvatskoj, papa Ivan Pavao II., i to 3. listopada 1998., na dan kada je kardinala Alojzija Stepinca proglasio blaženim. Njegove je moci, susretljivošcu zagrebackog kardinala Josipa Bozanica, biskup Milovan položio u oltar škropecanske crkve.

Zidana se crkva gradi da bi se u njoj izgradivala duhovna crkva, zajednica Kristovih vjernika, naglasio je biskup i upozorio da se u ovom vremenu novoga poganstva pojavljuju razni osloboditelji i to svaki sa svojom ponudom srece. Samo vjernik koji se hrani Evandeljem može biti otporan na sve duhovne gripe, porucio je biskup Milovan.

Crkvu u Škropetima osmislio je arhitekt Florijan Škunca, a interijer joj je uredio Zdravko Tišljer, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Najveci doprinos izgradnji dali su sami mještani, dobrovoljnim radom i donacijama, a kasnije su im se pridružili donatori iz drugih krajeva. Uz ureden okoliš i obližnje igralište ova bi crkva trebala postati novo mjesto okupljanja i druženja mještana.


Podijeli: Facebook Twiter