Blagodati interneta koje su nedostupne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Internet doista jest svjetska mreža, no usluge dostupne preko interneta cesto nisu dostupne u svim zemljama. Hrvatska kao mala zemlja (pre)cesto iz prve ruke doživljava takav tretman.

Internet nudi mnoštvo usluga koje hrvatski surferi nisu u mogucnosti koristiti. Razlozi tome su razliciti, no dominantan razlog jest taj što smo mala država s premalom bazom korisnika da bismo se našli pri vrhu popisa poželjnih tržišta.

S vremenom se neke usluge toliko rašire da postanu dostupne i u maloj Hrvatskoj, a neke vjerojatno nece nikada stici u našu zemlju. Pogledajte što to ima na internetu, a nama nije dostupno.



Hulu

Hulu je online videoservis koji besplatno emitira serije i filmove producirane od americkih TV kuca NBC, Fox, ABC i drugih. Hulu je osnovan od strane gore spomenutih mreža te se financira i ostvaruje odredenu zaradu kroz reklame koje se prikazuju uz videomaterijal. S obzirom na to da te iste mreže prodaju svoje serije i filmove televizijama diljem svijeta, nikako im ne bi odgovaralo da gledatelji tih televizija te serije i filmove pogledaju unaprijed pute interneta, pa Hulu vrlo strogo blokira sve IP adrese koje nisu iz SAD-a. Blokirani su i svi anonimni proxy serveri i VPN-ovi, pa je doista teško zaobici Huluove zabrane.

Netflix

Netflix je tvrtka koja stanovnicima SAD-a i Kanade pruža usluge videa na zahtjev. Usluga nije besplatna, ali je jeftina, jednostavna i nudi videosadržaje u HD rezolucijama. Usluga se placa kroz mjesecnu clanarinu. Postoji više paketa u kojima korisnici kupuju sate videomaterijala. Clanarina podrazumijeva korištenje usluge na više uredaja. Podržani su Windows i MacOS racunala, Xbox 360 konzola, iPod Touch, iPhone, iPad, Apple TV, Wii, TiVo uredaji, WD Live Plus Media Player te neki modeli blu-ray playera od Panasonica, LG Electronicsa i Samsunga. No, nažalost, Hrvatska (i ostatak Europe) nije podržana.

Vevo

Vevo je glazbeni servis koji su osnovali Sony Music Entertainment, Universal Music Group i Adu Dhabi Media. Sastoji se od ogromne baze glazbenih videospotova njegovih osnivaca, ali i spotova poznatih izdavaca EMI. Spotove mogu pregledavati samo posjetitelji iz Kanade i SAD-a. Vevo ima i svoj YouTube kanal preko kojega spotove mogu gledati posjetitelji iz daleko veceg broja zemalja ukljucujuci i Hrvatsku koja je dodana na popis privilegiranih tek nedavno. Ipak, neki spotovi na Vevu nece biti prikazani u Hrvatskoj zbog autorskih prava; srecom, cesto cete iste te spotove moci naci na YouTubeu.

Pandora

Pandora je automatizirani glazbeni servis u koji korisnik mora upisati tek jednu pjesmu ili glazbenika kojeg voli slušati i Pandorini algoritmi ce mu kreirati glazbenu listu prema njegovom ukusu. Davanjem povratne informacije Pandori i tome koliko dobro je pogodena ta lista, servis ce se sve bolje prilagodavati korisniku. Servis mogu koristiti iskljucivo stanovnici SAD-a. Servis je, osim preko racunala, dostupan i preko drugih platformi kao što su iOS, BlackBerry i Android pametni telefoni, samostalni multimedijalni playeri poput WD-ova Media Playera i MP3 playeri poput iPoda.

iTunes

Korisnici iPoda, iPhonea i iPada dobro su upoznati s ovim Appleovim softverom jer ga moraju koristiti za spajanje svojih mobilnih uredaja na racunalo i registraciju na App Store. Nažalost, u Hrvatskoj su to jedini razlozi za instalaciju ovog softvera jer je još uvijek nemoguce kupovati glazbu i videomaterijale putem iTunesa. Razlog tome su komplicirana procedura osiguravanja licenci za prodaju glazbe, ugovori s bankama o transakcijama i velicina tržišta zbog koje se sve to Appleu u ovom trenutku ne isplati.



iBooks

iBooks služi prodaji i citanju elektronickih knjiga za iOS platformu, no sa ovom uslugom Apple prvenstveno cilja na korisnike iPada. U trenutku pocetka prodaje iPada iBooks je bio dostupan iskljucivo u SAD-u, ali je kasnije službenim dolaskom iPada u Australiju, Kanadu, Francusku, Njemacku, Italiju, Japan, Španjolsku, Švicarsku i Veliku Britaniju postao dostupan u tim zemljama. U Hrvatskoj kupovina knjiga preko iBooksa nije omogucena. Razlog je vjerojatno premalo tržište da bi ga Apple podržao tako rano - još uvijek nisu podržane ni zemlje poput Rusije.

Sony eBook Library

Sonyjevi elektronicki citaci su prilicno popularni u svijetu, no oni, kao i Kindle, da bi funkcionirali u punom sjaju, moraju biti spojeni sa Sonyjevom knjižarom. Knjižara nije dostupna u Hrvatskoj, pa tako ni sami citaci nemaju puno smisla na našim prostorima. Korisnik koji kupi citac izvan granica Hrvatske moci ce citati iskljucivo besplatne naslove na njemu koje ce sam morati kopirati na citac.

Barnes & Noble

Lanac knjižara Barnes & Noble pokrenuo je svoju trgovinu elektronickim knjigama i, slicno kao Amazon, razvio citac za citanje njihovih naslova. Nažalost, ni knjižara elektronickih knjiga Barnes & Noble ni citac Nook nisu dostupni u Hrvatskoj.

Xbox Live

Moderne konzole za igranje svoju punu funkcionalnost dobivaju spajanjem na prateci online servis. Dva ponajbolja takva servisa danas su PlayStation Network i Xbox Live. Sony je svoj PlayStation Network ucinio dostupnim u Hrvatskoj, dok Microsoft nikako ne podržava Hrvatsku na svom servisu Xbox Live, pa tako nema ni službene prodaje ni podrške za konzolu Xbox 360 u našoj zemlji. Microsoftova konzola je duže na tržištu od Sonyjeve, a usluga Xbox Live postoji još od prošle verzije Xboxa i smatra se prvim kvalitetnim online servisom za igranje na konzolama.


Podijeli: Facebook Twiter