Blagodati crnog papra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papar je jedan od najcešce korištenih zacina u cijelom svijetu, a njegovi ekstrakti vec stoljecima se propisuju kao lijek u narodnoj medicini. Glavna bioaktivna komponenta u papru zaslužna za oporost i nadražujuca svojstva je piperin.

U clanku, objavljenom u znanstvenom casopisu Nutrition today, autor je pokušao obuhvatiti sva dosadašnja saznanja o blagodatima crnog papra.

Znanstvena istraživanja pokazuju kako papar ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sustava stimulirajuci probavne enzime i lucenje želucanih sokova te ubrzavajuci prolazak hrane kroz probavni sustav.

Brojne studije na stanicnim kulturama su pokazale da crni papar ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Zanimljivo je da je jedno istraživanje pokazalo njegov neobican ucinak na ljude. Udah papra osim što izaziva kihanje, stimulacijom dišnih puteva može pomoci pri smanjenju apstinencijskih simptoma prestanka pušenja.


Podijeli: Facebook Twiter