Blago srednjeg vijeka pred Puljanima

Dio postava
Dio postava

Najdragocjeniji primjerci iz Državnog arheološkog muzeja u Varšavi, ukrasni predmeti koji su se upotrebljavali u ranom srednjem vijeku - od luksuznog zlatnog i srebrnog nakita do jednostavnijih brončanih predmeta; od prstenja, ogrlica, privjesaka, naušnica i sljepoočničarki do narukvica, staklenih ukrasa, kopči i križeva - čine postav izložbe arheoloških nalaza iz Poljske "Blago srednjeg vijeka" koja je sinoć otvorena u pulskom izložbenom prostoru C8.

Nakit iz ostave

Predmeti su pronađeni na arheološkim lokalitetima u Poljskoj, Bjelorusiji i Ukrajini, a posebno mjesto zauzima impresivan nakit iz ostave iz sredine 11. stoljeća, pronađene u Borucinu u središnjoj Poljskoj.

- Ovaj je nakit sličan našem srednjovjekovnom nakitu, pogotovo u dijelu jagodastih naušnica ili sljepoočničarki. Zanimljiva je ta veza Poljske i Hrvatske, a znamo da su Hrvati došli na ove prostore iz okolice Krakowa, rekao je prilikom otvorenja ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. Njegov poljski kolega, koautor izložbe i ravnatelj spomenutog varšavskog muzeja Andrzej Piotrowski, u društvu kustosice Magdalene Ruszkowske, kazao je da je izložba prvi put postavljena u Varšavi 2007. godine. Nakon toga gostovala je u nekoliko gradova u Njemačkoj, Norveškoj i Irskoj te, do prije tjedan dana, u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Estetska vrijednost

Postav izložbe, kako je rekao Piotrowski, nije suhoparna prezentacija arheoloških nalaza s naglaskom na vremensko razdoblje, već prezentacija predmeta kojima se ukrašavalo ljudsko tijelo i nošnja, proizvoda ranosrednjovjekovnih obrtnika i jedinstvenih umjetnička djela - s naglaskom na njihovu estetsku i tehnološku vrijednost.

Dojmljiva i vrijedna izložba u Puli postavljena je uz pomoć restauratorica Arheološkog muzeja Istre Monike Petrović i Andree Sardoz, te tehničke službe na čelu s Milanom Stanićem, a grafičko oblikovanje i dizajn potpisuje Vjeran Juhas. Izložba ostaje otvorena do 19. veljače iduće godine. (Z. ANGELESKI, snimila Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter