Blago poskupljenje nekretnina na moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dužeg razdoblja cini se da su cijene stanova ponovno pocele rasti. Naime, pokazalo je to zadnje istraživanje portala specijaliziranog za nekretnine Crozilla, cija glasnogovornica Željka Jurleta istice da su cijene stanova u ožujku bilježile rast u svim gradovima, osim u Zagrebu.

Naglasila je da se dolaskom ljepšeg vremena primjecuje blagi rast cijena kvadratnog metra u priobalnim gradovima što je, tvrdi, povezano s dolaskom turisticke sezone i optimizmom gradana da ce ona biti uspješna.

Tako je prosjecna cijena metra kvadratnog u Puli ovog mjeseca iznosila 1.477 eura, što je u odnosu na veljacu ipak povecanje za 0,6 posto. Nešto znacajniju promjenu od 1,4 posto ovog mjeseca bilježi Rijeka, što znaci da je cijena metra kvadratnog s 1.468 eura, u Rijeci porasla na 1.477 eura.

- Vlasnici i dalje cekaju bolja vremena i ne mijenjaju cijene, a kao i prethodnih godina, ljeto ce donijeti blagi porast oglašavanih cijena. S obzirom na lošu gospodarsku situaciju taj porast nece biti od veceg znacaja, niti ce se cijene stanova vracati na staro, kazala je Jurleta, dodajuci da znacajnije realizacije u prodaji nece biti, a najbolje ce proci oni koji znaju pregovarati.

Zakljucila je da se prije može reci kako ce porast cijena, osobito na Jadranu, biti fiktivan, i to ponajviše zbog dolaska stranaca. Naglasila je da je najdinamicnije tržišta nekretnina u Hrvatskoj, ono zagrebacko, bilježi mjesecnu promjenu od 0,5 posto te je cijena tijekom ožujka iznosila 1.887 eura.

Jurleta tvrdi da gotovo neprimjetnu promjenu od 0,1 posto bilježe Osijek i Zadar, dok je nakon dužeg vremena rast cijena ponovno krenulo i u Dubrovniku, koji vec duže vrijeme slovi kao grad s najcjenjenijim kvadratnim metrom. Naime, trenutna cijena dubrovackog kvadrata popela se na cak 3.270 eura.

Ni splitsko tržište nekretnina nije zaobišao trend blagog porasta, a tamo kvadratni metar u prosjeku košta 2.100 eura.


Podijeli: Facebook Twiter