Blagi porast broja novorođenih ne znači ništa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlogodišnji blagi porast broja živorođene djece u odnosu na 2011. tek je godišnja oscilacija i praktički ne znači ništa. Na osnovi nje ne možemo donositi zaključke o ublažavanju ili preokretu negativnih trendova, kakvo mogu donijeti samo jake mjere natalitetne politike, smatra demografska stručnjakinja, akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

Po podatcima Državnog zavoda za statistiku, lani je rođeno 574 djece više nego godinu ranije, no istodobno je umrla 691 osoba više nego 2011., a broj umrlih bio je za 9939 veći od broja živorođenih pa je stopa prirodnog prirasta bila negativna i iznosila je - 2,3 posto.

Alica Wertheimer-Baletić je, u razgovoru za Hinu, podsjetila da je i ranije bilo godina s povećanjem broja živorođenih, primjerice 2004., kada je rođeno 4,1 posto više djece nego godnu ranije, no riječ je, kaže, tek o godišnjim oscilacijama.

"Godišnje oscilacije uzimamo u obzir samo u razdobljima rata ili epidemija, a relevantni su višegodišnji trendovi, koji pokazuju neprestani rast razlike između broja umrlih i broja živorođene djece, odnosno prirodno smanjenje", tumači Alica Wertheimer-Baletić. U prilog toj tvrdnji navela je da je 2009. u Hrvatskoj umrlo oko 7800 više osoba nego što ih se rodilo, godinu kasnije ta je razlika iznosila 8700, 2011. 9800, a lani 9900. Upozorila je i da su samo tri od 21 županije lani zabilježile minimalan prirodni prirast - Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska te Međimurska županija, koja uobičajeno bilježi rast zbog romske populacije, s tradicionalno višim natalitetom.

"U Zagrebu je bilo svega 27, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 75 živorođene djece više nego umrlih. Istodobno se na razini Hrvatske neprestano povećava razlika između broja umrlih i broja živorođenih. Jasan uzrok tomu je starenje stanovništva i ekspanzija skupine starijih od 80 godina, što znači da će to biti konstantna tendencija", rekla je Wertheimer-Baletić.

Upozorila je da su hrvatska sela demografski devastirana, ali da je i u gradovima sve više samačkih staračkih kućanstava, koja sa sobom nose povećan rizik od siromaštva. Uvjerena je da starenje stanovništva mogu zaustaviti jedino snažne mjere natalitetne politike, ali da je njih u ekonomskoj krizi teško očekivati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter