Blagdanski most: Uljanik, srednje škole i sveučilište

Uljanikovci zbog nedovoljne zaposlenosti premostili blagdane (Neven LAZAREVIĆ)
Uljanikovci zbog nedovoljne zaposlenosti premostili blagdane (Neven LAZAREVIĆ)

Istra se ne može podičiti brojem tvrtki i službi koje su, kao što je to dobri stari običaj u Hrvata, spojile blagdane Svih svetih i Dušni dan s vikendom. Dok nacionalna televizija izvještava kako su državni službenici "zbrisali" s posla još u srijedu oko 13 sati, iako je službeno skraćeno vrijeme trebalo biti do 14.30, u Puli gotovo sve radi kao da nikakvih blagdana nema, niti ih je bilo. Izuzetak su uljanikovci koji su premostili blagdane. No, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku Rajko Kutlača kaže da je to izuzetak jer je trenutačno takva zaposlenost da se blagdani mogu premostiti. Kod nas nema ni petka ni svetka kada se nešto mora završiti, kaže Kutlača i dodaje da je manji broj radnika, oni koji su morali dovršiti svoje poslove, ostao raditi.     

Službenici Istarske županije nisu ništa premošćivali, a nisu uveli ni skraćeno radno vrijeme. Branko Blažina iz županijskog Odjela za odnose s javnošću kaže da se radi normalno, od 8 do 16 sati, te da nemaju običaj spajati blagdane s vikendom. Izuzetak su oni koji koriste godišnji.

I u Hrvatskoj pošti nema spajanja, svi uredi i administracija radili su prema redovitom radnom vremenu. I za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje današnji je dan bio kao i svaki drugi radni dan.

U pulskoj tvornici cementa Calucem proizvodnja specijalnog aluminatnog cementa odvija se kontinuirano 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Nije bilo kolektivnog spajanja blagdana s vikendom, nego su pojedini radnici individualno spojili blagdane ukoliko su im to radne obaveze dozvoljavale.

Za razliku od pulskih osnovnih škola, u kojima je danas održana nastava, u nekim srednjim školama, prema odlukama školskih odbora, nije održana. Nastave nije bilo ni u Strukovnoj, kao ni u Ekonomskoj školi i Gimnaziji, ali ni na Sveučilištu Jurja Dobrile. Školske klupe ostale su prazne i u Tehničkoj školi, kao i u Školi za turizam i ugostiteljstvo, no razlog nisu bili blagdani nego radovi, naime zamijenjeni su prozori. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter