Blagdanske dekoracije ipak oduševile

Najljepši dio dekoracije smješten je na Forumu (M. ANGELINI)
Najljepši dio dekoracije smješten je na Forumu (M. ANGELINI)

Kao i svake godine ukrašavanje grada Pule i blagdanski sadržaji podložni su dobrim i lošim komentarima. Tako je lani sporan bio iznos koji je potrošen za nove blagdanske ukrase, prvenstveno za "najveću svjetleću kuglu koja može ispisivati poruke", a ove godine kritike su bile što je ukrasa premalo, pa su zakinute brojne gradske četvrti, kao i činjenica da Pula nekako u događajima kaska za svim ostalim hrvatskim gradovima.

Rasvjeta mogla i ranije

Konkretno, dok su svi gradovi spremnim ukrasima i paljenjem prve svijeće na adventskim vijencima na gradskim trgovima i fontanama već krajem studenog označiti početak blagdanskih aktivnosti, Pula je s paljenjem blagdanske rasvjete čekala 6. prosinca - svetog Nikolu! Stoga su i gradski vijećnici uputili kritiku direktoru Pula Herculanee Igoru Starom da je to trebalo biti ranije te da se razmisli o tome da dogodine ukrašavanje ipak bude ranije nego ove godine, što je on i podržao. "Mislim da to nije u duhu tradicije, ali dogodine možemo početi s ukrašavanjem i ranije, zašto ne", ustvrdio je direktor Stari.

Zamjerka je i što su ukrasi koncentrirani na samo neke ulice i trgove, pa osim prigradskih naselja, ukrasima se nadaju i ulice starog grada, poput Kandlerove ulice u kojoj nema niti jedne lampice, kao i riva, da ne spominjemo druge, recimo Titov park koji je lani ipak imao "svoje" sobove.

Nedostaje programa

Druga velika zamjerka je nedostatak kreativnih sadržaja koji bi u prosincu unijeli taj dašak Božića među građane. Tek 17. prosinca započeo je kakav-takav sajam, a Djed Mraz stiže tek danas. Klizalište se otvara 19. prosinca i tek to unosi malo zimskog štiha u naš grad te će, vrlo izgledno, upravo Karolina preuzeti primat Giardinima kao mjesto za boravak djece tijekom ovogodišnjih blagdana i, kasnije, zimskih praznika. Da su toga svjesni i organizatori govori i izjava direktorice Pula Film Festivala Gordane Restović kako se nada da će barem donekle uspjeti djeci pružiti radost i uljepšati blagdane, kao i to da će sajam iduće godine biti još bogatiji i sadržajniji…

Pa ipak, ne razmišljajući o ovim opravdanim zamjerkama, i dižući pogled na postavljenu blagdansku rasvjetu po gradu, zamjerki ipak nema. Ono malo ukrašenih punktova itekako su lijepi! Od tržnice i Giardina, preko Ulice Sergijevaca, do Foruma i velebne kugle, Danteov trg, pa čak i novi kružni tok u Santoriovoj ulici dobili su svoju dekoraciju. Sve to zabilježila je i kamera našeg fotoreportera. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter