Blagdanska čarolija Teatra Naranča

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kakav je bio Djed Mraz prije negoli je postao onakvim kakvim ga danas pamtimo i kakvim ga doživljavaju djeca diljem svijeta, pokazuje najnovija predstava Teatra Naranča "Car Mraz", autorsko djelo Franje Tončinića koja je oduševila prepunu dvoranu narančastih stolica. Premda nije lako postaviti autorsku predstavu jer je njezin sadržaj za publiku posve nov u odnosu na prilagodbe klasičnih bajki, uvijek nadahnuti tim Naranče i ovoga je puta uspio u svome naumu.

Prekrasna scenografija Lene Modrušan i Luke Juričića, uvijek iznova i nanovo divni kostimi Nevena Mihića, puno plesnih momenata u realizaciji Paole Šimunović i dojmljiva glazba Ozrena K. Glasera, koja sugestivno prati tijek predstave, uz dakako vrlo nadahnute glumce, pobjednička su formula ove predstave koja nas vraća u davnu prošlost. Bio jednom u dalekoj, dalekoj prošlosti jedan mali zaselak imenom Tyr. Njime je vladao car Keon Crixus. Njegova carevina bješe toliko stroga i hladna da su ga prozvali Car Mraz. Nije volio ljude. Nije volio djecu. Nije volio prirodu. Zapravo, on nije volio nikoga. Sve dok se jednog dana nije pojavio dobri, neobični sob imenom Rud Olfner kojeg prijatelji zovu Rudolf. Nastavak je to priče o Začaranom Uskrsu u dalekoj budućnosti čiji je autor Franjo Tončinić.

Car Mraz drugi je dio trilogije Kronike koji je tematski posvećen besmrtnoj i megapopularnoj figuri Djeda Mraza. Svakako valja pohvaliti prekrasnu rasvjetu koja je sadržavala i elemente UV teatra, i teatra sjena, posebice u plesnim točkama, a čiji je autor Antun Modrušan. Po(r)uka teksta je klasična borba dobra i zla s ležernom, nenametnutom, ali uvijek prisutnom didaktikom, a duhovite replike, i vrlo simpatični dijalozi dopali su se ne samo mališanima koji su kao hipnotizirani htjeli saznati što će se dogoditi s Carom Mrazom, hoće li postati dobar, nego i odraslima, koji u prilično velikom broju redovito prate predstave ovoga teatra.

Uloge su tumačili: Helena Kalinić/Zoja Poropat, Irin Šime Rabar/Dominik Dolenc, Mattias Stojanović/Benjamin Ališković, Ivona Bulešić/Nataša Mandić, Jasna Petković/Saša Ergotić/Mia Mandinić, Iris Tkalec/Veronika Karlović/Marlena Celija, Gea Modrušan, Filip Boškin, Aleksandar Petković, Josip Tomić, Kenan Bešić, Edi Gojak, Ana Licul, Martina Božić, te Katarina Baban u ulozi Malvendore i uvijek posebno nadahnuti Franjo Tončinić kao Car Mraz. Redatelj je provjereno Narančino ime ? Luka Juričić, frizure je napravila Andrea Licul, a dizajn potpisuje Matija Blašković. Predstava će igrati 6. prosinca u podne, nakon čega će uslijediti druženje sa Svetim Nikolom, potom 21. prosinca u 11 i u 18 sati, te druženje s Djeda Mrazom. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter