Blagdan sv. Maura: U čirkolu veselo, raspjevano i rasplesano

Iz skeča "Istriani nel mondo"
Iz skeča "Istriani nel mondo"

Obilježavanje blagdana sv. Maura, prvog porečkog biskupa, time i pravog "domicilnog" sveca, uvijek je posebno emotivno, ali i veselo u lokalnoj Zajednici Talijana, u čirkolu, rekli bi stariji Porečani.
 
Sinoć u teatrinu čirkola bješe nasmijano i raspjevano, na kraju i rasplesano. Priredbu je vodila Lara Musizza, a klinci iz talijanske osnovne škole, koja nosi ime drugog znamenitog Porečana - slikara Bernarda Parentina, izveli su koloplet duhovitih dijaloga na lokalnom, recimo porečanskom dijalektu, jednoj inačici istrovenetskog.

Pripremila ih je neumorna i kreativna maestra Vilma Pulin Sirotich koja je, također na dijalektu, složila i vickavi skeč "Istriani nel mondo" što su ga izveli članovi filodramatike, dramske sekcije Zajednice Talijana, dobro zabavivši i sebe i publiku.

Uz humoristični, zabavan bješe i pjevački dio programa. Priredbu je s nekoliko napjeva otvorila uvijek simpatična ženska klapa "Parentine", a njihov ih je voditelj Marko Ritoša pratio na pijaninu. Nakon nedavnog koncerta baš u teatrinu, ponovo je svoj kantautorski talent pokazao Marijan Maraškin, otpjevavši dvije svoje pjesme uz pratnju Denis Mikatović. Dobro uvježbani mješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana "Mosaico" pod ravnanjem Gorjane Gašparini publici je podario nekoliko pjesama, a ona je njemu, kao i svim ostalim sudionicima, uzvratila dugim toplim pljeskom.

Naravno, priredbe u čirkolu rijetko završe gašenjem svjetala na pozornici, osobito ne u prigodi ovako velike fešte, pa je druženje nastavljeno u kafiću u prizemlju. U duhu stihova gradske himne "La mula de Parenzo" (Parenso, rekli bi "tvrđi" Porečani) na stolovima je bilo palente i bakalara, a neumorni "logističari" čirkola ispekli su i dovoljno kobasica uz jako veliki lonac kapuza.

"La ciliegina sulla torta" bili su domaći svirači "Baredinesauri", ne baš brojni kao obično, ali ništa manje zabavni, s već znanim, ležernim i "personaliziranim" opaskama njihovog vođe Ratka Babića. Zapjevala se i "La mula", i zaplesala, naravno. (G. PRODAN; Snimio Josip Pino DOTTO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter