Blagdan sv. Blaža: Vodnjan odredište hodočasnika

Marijan Jelenić (M. MIJOŠEK)
Marijan Jelenić (M. MIJOŠEK)

Vodnjan će u ponedjeljak, 3. veljače, 803. put proslaviti blagdan zaštitnika svoje župe, svetog Blaža. Proslava počinje već sutra u istoimenoj vodnjanskoj crkvi. Trodnevnicu danas i sutra u 17 sati te u nedjelju u 11 sati predvodi velečasni Darko Zgrabljić, najavio je vodnjanski župnik Marijan Jelenić na današnjoj konferenciji za novinare.

Na sam blagdan, u ponedjeljak, svete mise dvojezično će se slaviti u 8.30 sati, dok je u 17 sati svečana misa za radnike i studente. Svečana koncelebrirana misa koju predvodi biskup u miru mons. Ivan Milovan bit će u 11 sati.

- Sveti Blaž činio je mnoga čudesa i zaštitnik je grla jer je spasio život djetetu kojem je zapela riblja kost u grlu. Zato će i ove godine mnogi hodočastiti u Vodnjan na blagoslov grla, rekao je Jelenić.

Povodom proslave obljetnice vodnjanske župe i njenog zaštitnika, sv. Blaža, Jelenić je najavio projekte koji se pripremaju u Vodnjanu. Jedan od njih je monografija pod nazivom "Ho kosmos tu kozmu" jer se u Vodnjanu čuva 300 relikvija svetaca koje treba objediniti u knjizi s oko 500 stranica.

U pripremi je i projekt "Virtualni muzej" jer Vodnjan posjeduje 786 kostiju ili relikvija svetih koje se nalaze na znanstvenom proučavanju.

Također, istaknuo je, već 24 godine postoji prijedlog za izgradnjom novog prostora, odnosno kripte ispod sadašnje župne crkve, površine od oko 400 četvornih metara. Georadarom je već snimljen pod vodnjanske crkve pa postoji precizan uvid što se nalazi pod njom.

- Velika je novost što je biskup, monsinjor Dražen Kutleša 12. svibnja 2013. godine pismeno odobrio kopanje kripte, uz uvjet poštivanja struke, što zaslužuje sve čestitke i ja mu ovom prigodom javno zahvaljujem. Zasad se kripti protive samo neki naši konzervatori, rekao je Jelenić. Najnoviji slučaj sličnog kopanja kripte bio je u Ženevi, dodao je, pa se upravo spremaju tamo na edukaciju.      

- Naš je slučaj zbog sadržaja koji posjedujemo od međunarodnog značaja i želimo otvoriti međunarodnu diskusiju. Ne možemo olako raspolagati relikvijama koje su isključivo u nadležnosti Svete Stolice i ostacima svetaca koji dolaze iz raznih narodnosti, rekao je Jelenić. Dodao je, da ako se "vodnjansko blago" želi staviti na raspolaganje posjetiteljima, kripta je neophodna jer bi se njome omogućilo samostalno djelovanje tog prostora, a crkvi ostaje liturgijska funkcija.

Također, najavio je podizanje brončanog kipa u čast mons. Giuseppeu Del Tonu, latinistu iz Vodnjana koji je bio suradnik šestorice papa. U izradi je i 45-minutni film "Čudo u Vodnjanu" kojim će se prezentirati sveta tijela, a nedavno je počela i obnova crkve sv. Martina u Mednjanu. Jalanić je najavio i proslavu blagdana svete Foške koja će biti održana u nedjelju, 16. veljače u Batvačima. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter