Blagdan i palenta za Svetog Maura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predanje života svetog Maura bilo je toliko jasno, snažno i nepotkupljivo da je do danas ostao svjetlo i putokaz svom narodu", rekao je novoustoliceni bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak u krcatoj Eufrazijevoj bazilici, služeci misu u povodu dana poreckog zaštitnika.

Govoreci o aktualnosti poruke svetog Maura u suvremenom svijetu, Huzjak je istaknuo kako život tog biskupa i mucenika iz cetvrtog stoljeca i danas pokazuje dokle može sezati dostojanstvo i život covjeka koji je odan bogu. Njegovo muceništvo i ustrajnost u stremljenju ka Kristovom kraljevstvu mira, poštovanja i ljubavi putokaz je za izlaz iz mnogih kriza, nemira i nasilja kojima je današnji covjek zatrovan, porucio je u Porecu bjelovarski biskup.



"Može li gospodarstvenik brinuti za svog radnika, može li radnik savjesno raditi, politicar služiti opcem dobru, a biskup biti pastir svog stada, ako ne žive predano kao sveti Mauro", zapitao je Huzjak, isticuci da Maurove principe dosljednosti i vjere svaki covjek treba primijeniti na svoje najbliže - obitelj, prijatelje, susjede i kolege. Ukorio je pritom one koji su "u crkvi fini, a izvan crkve su nešto drugo".



Pored porecko-pulskog biskupa Ivana Milovana, župana Ivana Jakovcica, te gradskih celnika Edija Štifanica i Edidija Kodana, slavlju su prisustvovali visoki crkveni dužnosnici - rijecki nadbiskup i metropolit Ivan Devcic, gospicko-senjski biskup Mile Bogovic, umirovljeni splitski nadbiskup Ante Juric te umirovljeni porecki biskup Antun Bogetic.



Svjetovni dio slavlja odigravao se uglavnom pod šatorom na narodnom trgu. Šator je štitio Porecane od kiše koja se spustila svom silinom upravo negdje oko rucka, kada je navala na samo tri ugostiteljska štanda na kojima se nudila palenta s razlicitim umacima, bila najveca. Negdje oko jedan sat iza podneva pocela je i živa svirka, a rezale su se i fete pršuta dovoljno dugacke za kravatu ili bavarin.



Palentu su spremali kuhari oštarije Mezzabrenta, La Riva i Novigradanin Dean Specina - na potonjem štandu kuhali su je od domaceg kukuruza. Za 25 do 30 kuna mogli ste birati kombinacije - šugo od sipe, bakalara, kunica, kobasica i suhih rebara, tripa, gljiva, divljaci, govedine…. a La Riva je pripremila i slastice s palentom: sladoled i vocno-cokoladni kolac.

Porecki vinari okupljeni u lokalnoj Agro udruzi nudili su svoja vina, a atmosfera se pocela zagrijavati tek nakon što su zasvirali Porecki delfini. Kiša je potjerala i tete iz vrtica Cipelici, koje su dopodne prikupljale novac za lijecenje male vile, a i promotivni štand Hypo banke. Impresionirat se nisu dale jedino clanice Likovne udruge Porec, koje su prodavale radove svojih clanova za humanitarnu akciju - i pod kišobranima.



Možda zbog kiše koja je neumorno padala, 9. festival palente nije u ranim poslijepodnevnim satima obecavao neki narocit provod. Neki su se, uz komentar da je svake godine sve slabije, s nostalgijom prisjetili prve fešte od palente koja je trajala dva dana i na kojoj su ruke bile umorne od miješnja palente. Za opne gladne palente i dobre zabave u kasnim poslijepodnevnim i vecernjim satima osim ugostitelja brinuli su se Baredinesaurusi i Highlandersi.



Vrijedi zabilježiti i da su Dorijano Jugovac i Lucano Bancic pobjednici tradicionalnog turnira u briškuli i trešetu, održanog u subotu u Zajednici Talijana. Prvu nagradu, pršut, osvojili su svladavši u finalu Romana Hrelju i Josipa Bepa Širola, kojima je pripao sir. Trece mjesto i butelje vina osvojili su Danilo Roša i Bruno Buršic. Sudjelovalo je 12 parova, a dogadaj privukao i publiku.


Podijeli: Facebook Twiter