Blagdan Duhova spašava predsezonu

Za Duhove se očekuje i do 60 posto više noćenja nego lani (M. MIJOŠEK)
Za Duhove se očekuje i do 60 posto više noćenja nego lani (M. MIJOŠEK)

Budući da je ovog vikenda vjerski blagdan Duhovi kojim u Njemačkoj, otkuda u Istru dolazi najveći broj gostiju, počinju dvotjedni školski praznici, ponovno se nakon Uskrsa i Praznika rada očekuje veća navala gostiju. Lijepo vrijeme i najavljene visoke temperature dodatno bi mogli kumovati dobrim praznicima koje će mnogi iskoristiti za sunčanje i prvo kupanje u moru. Možda bi upravo ovaj lipanjski termin Duhova mogao i "spasiti" predsezonske brojke u Istri koje nakon odličnog travnja i Uskrsa nisu baš bajne iako je u svim turističkim mjestima poprilično živo.

U prvih pet mjeseci u Istri je zabilježeno jedan posto manje dolazaka (515 tisuća) i 11 posto manje noćenja (dva milijuna). Za taj je pad "najzaslužniji" poprilično loš svibanj. Naime, u proteklom je mjesecu na istarskom poluotoku zabilježeno čak 11 posto manje dolazaka (259 tisuća) i čak 23 posto manje noćenja (1,1 milijun). Što je najgore, podbacili su upravo Nijemci koji su samo u svibnju ostvarili čak 54 posto manje noćenja i 49 posto manje dolazaka.

Kako nam kaže direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević očekuju se i do 60 posto bolji Duhovi u odnosu na lani kada je zabilježeno 100 tisuća noćenja. Prema podacima velikih hotelskih kuća, izuzev jedne, očekuje se da će se u tom periodu ostvariti 160 tisuća noćenja, ali u tim brojkama nije sadržan privatni smještaj, hosteli i mali obiteljski hoteli.

- Činjenica je da je ova godina u odnosu na lani različita jer su drugačije posloženi blagdani koji imaju velik značaj kao motivator dolaska u destinaciju. Ujedno u svibnju smo imali poprilično loše vrijeme kad su vjerojatno gosti skratiti svoj boravak. Ipak, za konkretnu sliku o predsezoni, relevantan će bi biti rezultat na kraju lipnja, koji bi prema svemu sudeći prema podacima hotelijera i organizatora putovanja trebao biti kako treba, veli nam Ivošević. Ističe da bi se upravo u ovom periodu trebao "popeglati" i rezultat iz Njemačke, koji je za 300 tisuća noćenja, gledajući prvih pet mjeseci, manji u odnosu na lani što smatra alarmantnim. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter