Blagdan domoćeh užonci na Dubrovi


Blagdan domoćeh užonci ponudila je Smotra istarske narodne svirke, pjesme i plesa Labinštine - 45. Labinske konti, održana sinoć na Dubrovi u organizaciji raškog RKUD-a Rudar. Skroman posjet od 200-tinjak gledatelja, puno svirača i malo pjevača na tanko i debelo, obilježja su priredbe koja čuva izvorne zavičajne vrijednosti.

Gotovo dvosatni program započelo je tradicionalnim mimohodom sudionika uz mantinjadu mladih Viliama Voića i Dalena Načinović na sopelama. Predstavile su se, između ostalih, folklorne skupine domaćeg Rudara i KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, nastupajući uz pratnju na mehu i sopelama Larija Viškovića, Đina Bučića i Masima Knapića, odnosno Amneris Ružić, Zorana Karlića, Nenada Fonovića i Đordana Viškovića.

Među najmlađim sopcima bili su desetgodišnji Luka Blažina iz Presike, te godinu dana stariji Rok Lukšić iz Tupljaka, oba članovi Zlatele.

Ni ovom zgodom nisu izostali kantadori veterani, supružnici Kos, Paula i Franko. Pljeskom je pozdravljena i izvedba na mehu i sopeli nona i unuka Franka Kosa i Matije Načinovića. Program koji je vodio Darko Batelić - Pipica upotpunili su labinska pjesnikinja Rina Miletić te etno skupina Vruja iz Kopra i tamburaški sastav Srce bećarsko iz Velike. (I. RADIĆ, foto R. PALISKA)


Podijeli: Facebook Twiter