Blagdan Band: Na životu se održavamo svirkama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blagdan Band čine petorica vrsnih riječkih glazbenika koji su s matičnim bendovima ostavili dubok trag na hrvatskoj rock sceni. Oni su Zoran Prodanović Prlja, Sandro Bastiančić, Alen Tibljaš, Miro Vidović i Vlado Simcich Vava.

Ta neformalna skupina prijatelja na okupu je od Uskrsa 1992. godine, a jedini dosad objavljeni CD datira iz travnja 1996., pod nazivom "Palach's Not Dead!", snimljen, dakako, u legendarnom riječkom klubu Palach.

Prošle godine poslušali su prijateljski savjet Gordana Penave Pište te su u zagrebačkom klubu Hard Place uživo snimili novi album i nazvali ga jednostavno - "Živio album!"

- Zašto ime "Živio album!"? Jer ste ga dugo čekali? Jer je diskografija na umoru pa eto "Živio album!"?

PRLJA: - Tražili smo neko jednostavno ime za album i svi zajedno davali prijedloge. Ime albuma usvojeno je nakon tih internetskih konzultacija, naime bilo je i nekih drugih prijedloga. U jednom od tih virtualnih druženja, Sandro je kao potpis i pozdrav napisao te dvije riječi. Ime je jednostavno, a naravno da ima veze i s našim ushitom što nakon toliko godina imamo opet album. Velika pauza je između albuma, ali to je nebitno za sam naziv albuma. Bit ćemo ushićeni i kad napravimo sljedeći. I neka njegovo ime pomogne diskografiji da ojača, glazba je potrebna diskografiji, ali i glazbi je potrebna diskografija, iako znam da se neće svi s ovime složiti.

- To je drugi nosač zvuka Blagdan Banda. Recept je gotovo pa isti kao i kod albuma "Palach Is Not Dead" iz 1996.? Jeste li razmišljali o studijskom albumu? Ili je live izdanje zapravo suština benda kao što je Blagdan band?

PRLJA: - Ako se odlučimo na studijsko snimanje albuma, gotovo sam siguran da ćemo ga snimiti na live način, dakle zajedničkom svirkom uživo, bez puno nasnimavanja i postprodukcije. Nije to samo pitanje koncepta nego i praktičnosti i ekonomičnosti. Iza sebe imamo već jednu studijsku avanturu, riječ je o snimanju navijačke himne "60.min". Tad smo uz tu pjesmu snimili i još neke, od kojih je "Nono" završio na Vavinom solo albumu.

Za snimanje ovog albuma nam se jednostavno ukazala prilika koju je bilo šteta i glupo ne iskoristiti. Legendarni roker Pišta nas je pozvao na svirku u njegov Hard Place klub u Zagreb i rekao da ima mogućnost snimanja koncerta bez ikakvih obaveza, po sistemu "ako ispadne dobro, OK, ako ne, nikom ništa", ispalo je dobro i odlučili smo materijal ponuditi izdavaču. Tako je Dallas za siću dobio dobro izdanje, a publika priliku da taj proizvod kupi i sluša.

- Planovi za budućnost?

VAVA: - "Živio album!" smo dugo pripremali u virtualnom smislu, sa željom da ga možda jednom zaista i realiziramo, no da je izostao Pištin entuzijazam, vjerojatno ni danas ne bismo imali CD u rukama. Dakle, sudeći po toj dinamici našeg diskografskog rada, ovo bi mogao biti ujedno i posljednji album, no to s nama nikada nije baš egzaktna znanost. U svakom slučaju održavat ćemo se kao prava banda, a manje grupa, na životu svirkama! (D. BAUK, snimio D. LOVROVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter