Blaga zima vara maslinu

Maslinama kolaju sokovi i nije ih poželjno rezati (M. MIJOŠEK)
Maslinama kolaju sokovi i nije ih poželjno rezati (M. MIJOŠEK)

Visoke temperature varaju masline koje se nisu pripremile za zimu pa bi u slučaju naglog zahlađenja moglo doći do njihovog smrzavanja. Toplo i vlažno vrijeme pogoduje i zaraznim bolestima maslina kao što je paunovo oko.

Dakle, s aspekta maslinara na jugu Istre, poželjno bi bilo da temperature u narednim danima postupno padnu za nekoliko stupnjeva, kako bi se ulike na vrijeme aklimatizirale, ali i prekinuli povoljni uvjeti za razvoj bolesti. No, za laganiji pad na skali termometra još nema ni naznaka.

- Najbolje je što manje moguće dirati maslinu. Pogotovo nije dobro  rezati je, što vidim da mnogi rade. Kada se režu grane stablom kolaju sokovi, maslina se bori da zaraste i ne miruje. Dođe li do naglog zahlađenja takva se maslina lakše smrzava, upozorava Edi Družetić, agronom iz Agroprodukta. Rezidba u ovo doba je, kaže, problematična i zbog formiranja pupova pa bi te aktivnosti bilo bolje ostaviti za proljeće.

- Problem je što maslina u ovim temperaturnim uvjetima ne miruje, a biljka je osjetljivija na niže temperature. Drugim riječima, ako bi naglo zahladilo, maslina bi se već na -2 stupnjeva Celzija mogla smrznuti, dok se to inače zbiva na -5 ili -6 stupnjeva, kaže Franko Raguž, voditelj stručne službe vodnjanske udruge Agroturist. Ovakvo vrijeme, upozorava nas Raguž, ugrožava i diferencijaciju cvjetnih pupoljaka, a što je manje zameta cvjetnih pupoljaka u veljači i ožujku, bit će i manje plodova. "No, o tome što će biti, možemo samo nagađati", kaže Raguž. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter