Bježite "talijanima" okretanjem antene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U svim ostvarenim kontaktima s Veleposlanstvom Italije u Zagrebu, hrvatskom ambasadom u Rimu i talijanskim ministarstvom gospodarskog razvitka, koje je nadležno za telekomunikacije, obecano je da ce talijanska strana uložiti maksimalne napore da se situacija poboljša", doznajemo od glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Marija Draguna vezano uz smetnje koje uzrokuju nelegalni talijanski odašiljaci, zbog kojih stanovnici dijela Istre i dalje ne mogu pratiti hrvatske TV programe.

Po dosadašnjim saznanjima, rekao je Dragun, od smetnji je osloboden 29. kanal, a MVPEI je primio i informaciju da je naloženo smanjivanje jacine signala talijanskih odašiljaca na 28. i 53. kanalu.

"U skladu s dosad dobivenim tumacenjima, kljucni problem predstavljaju lokalne privatne TV postaje u Italiji, koje vrlo cesto ne poštuju medunarodni frekvencijski plan. MVPEI u suradnji s nadležnim institucijama - Hrvatskom agencijom za poštu i elektronicke komunikacije (HAKOM) i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture - poduzima diplomatske mjere da bi se postojeci problem ometanja signala na podrucju zapadne Istre riješio, a s obzirom da je za prvi kvartal ove godine najavljen prijelaz na digitalni signal talijanskih regija Marche, Abruzzo, Molise, Basilicata i Puglia, takoder i sprijecilo moguce interferiranje signala u Dalmaciji", veli glasnogovornik MVPEI-ja.

Smetnje su se pojavile još pocetkom lanjskog prosinca. Mnogi su se gradani na potezu od Umaga do Pule žalili da ne vide hrvatske programe, što su prenijeli svi mediji. To se u vecini slucajeva riješilo premještanjem antene, prebacivanjem na satelitske programe ili kabelskom televizijom.

Ne bi li pokušali spasiti situaciju, HAKOM i tvrtka Odašiljaci i veze imali su nekoliko privremenih rješenja, poput angažiranja 68. kanala (koji su Talijani odmah "okupirali"), a kasnije i oslobadanja prostora za dodatne programe na 29. kanalu, što je djelomice popravilo stvari.

"MVPEI se aktivno angažirao u rješavanju ovog problema. Podsjecamo da je po ovom pitanju 7. sijecnja državni tajnik za europske integracije Andrej Plenkovic pozvao talijanskog veleposlanika Alessandra Pignattija Morana Di Custozu na razgovor, a na sastanku su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta te pomocnik ravnatelja HAKOM-a Željko Tabakovic.

Državni tajnik zatražio je od talijanskih vlasti žurno djelovanje u cilju što skorijeg rješavanja ovog problema, posebice imajuci u vidu cinjenicu da su ometani kanali dodijeljeni Republici Hrvatskoj 2006. godine medunarodnim planom, u sklopu Medunarodne telekomunikacijske unije. Istodobno je ovo ministarstvo putem veleposlanika Hrvatske u Rimu izvijestilo o ovom problemu izravno nadležne institucije u Italiji te zatražilo hitno otklanjanje smetnji", zakljucio je Dragun.

Iz HAKOM-a su porucili da ne mogu dati precizan odgovor kada ce Talijani iskljuciti nelegalne odašiljace ni kada ce se stanje normalizirati tako da Istrani mogu pratiti sve hrvatske TV programe.

"Po prispjelim prijavama krajem prošlog tjedna HAKOM je proveo mjerenja, utvrdio razine i izvore smetnji te službenim i neformalnim putem zatražio njihovo otklanjanje u najkracem mogucem roku. Talijanska strana je odgovorila da ce smanjiti izrecene snage svojih televizijskih postaja da bi uklonili smetnju u prijemu hrvatskih programa. Nadamo se da ce problem biti riješen u iducih nekoliko dana, ali to ne ovisi o nama, nego o talijanskoj strani", piše u odgovoru te državne agencije. (T. KOCIJANCIC)

Milijun kuna za nove odašiljace u Istri


Da bi otklonili smetnje pri prijemu TV signala, tvrtka Odašiljaci i veze su na podrucju Istre postavili nove odašiljace u što je uloženo oko milijun kuna. Njima se djelomicno popravilo stanje, ali situacija još uvijek nije posve zadovoljavajuca, stoji u priopcenju HRT-a. Podsjecaju da su odnedavno, jer su s talijanske strane Jadrana takoder proradili digitalni odašiljaci, problem nastali i na dalmatinskom podrucju. Gledateljima se preporuca da svoje antenske sustave pokušaju preusmjeriti prema izvoru najjaceg signala, piše HRT-ova Služba za odnose s javnošcu. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter