Bjelorusija uvodi sankcije EU-u i SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bjelorusija je u utorak izvijestila da je uvela sankcije Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama kao odgovor na sankcije koje su EU i SAD uveli koncem sijecnja, nakon uhicenja predstavnika oporbe režimu Aleksandra Lukašenka poslije predsjednickih izbora.

"Bjelorusija je donijela mjere kao odgovor na sankcije koje su Bjelorusiji uvele Europska unija i Sjedinjene Države", rekao je u priopcenju glasnogovornik bjeloruske diplomacije Andrej Savinih.

Zemlja je pripremila popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij Bjelorusije, istice se u priopcenju. Te osobe, dodaje se na istom mjestu, štete Bjelorusiji i njezinoj suradnji s drugim zemljama.

Usto, pojacat ce se nadzor nad nezakonitim financiranjem politickih djelatnosti iz stranih organizacija i politicko-društvenih zaklada, upozorio je glasnogovornik.

Pocetkom veljace, 36 država odlucilo je odobriti pomoc od 87 milijuna eura civilnom društvu u toj bivšoj sovjetskoj republici.

"Bjelorusija ce nastaviti suradnju sa zapadnim partnerima, ali ce se posjeti europskih i americkih izaslanstava na politickoj razini ostvarivati samo na poziv tijela bjeloruske zakonodavne i pravosudne vlasti", dodao je.

Cetrdeset troje pripadnika oporbe, medu kojima je više kandidata za predsjednicke izbore, optuženo je u Bjelorusiji zbog remecenja javnog reda, pošto su 19. prosinca sudjelovali u prosvjedima protiv ponovnog izbora Lukašenka, koji je na vlasti vec 16 godina, upozoravajuci na izbornu prijevaru.


Podijeli: Facebook Twiter