Bjelja nijansa blijede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava "Art" uprizorena je u srijedu navecer u pulskom Circolu u sklopu Dana crnogorske kulture. Clanice i osnivacice kazališne skupine "Altera art" iz Podgorice Žana Gardaševic, Jelena Rakocevic i Bojana Kneževic preradile su kazališni tekst francuske spisateljice Yasmine Reze, a iako je tekst u originalu pisan za tri muška lika, pulska je publika imala priliku pogledati adaptaciju za ženske likove.

Tri prijateljice, ljubiteljice umjetnosti, posvadaju se oko jednog cistog bijelog platna. To bi ukratko mogla biti prica o predstavi "Art" Yasmine Reze koja tu potku koristi za rašcišcavanje odnosa izmedu tri protagonistice. Razglabanja o umjetnickoj i financijskoj vrijednosti suvremenog dijela iznose na vidjelo suštinske razlike medu tri prijateljice.

Egocentricnost, želja za nametanjem vlastitih stavova, nerazumijevanje promjena u odnosima, nedopuštanje emotivnog i racionalnog razvoja, prijateljstvo kao parazitizam nasuprot prijateljstvu koje je nesebicno - sve su to teme koje se provlace kroz dobar, no ponekad i predvidljiv tekst Yasmine Reze.

Bijelo platno koje se nalazi u središtu price pokretac je radnje. Estetski sudovi i "ono što se u slici vidi" zrcalni su odrazi razmišljanja likova - od prijateljice koja ga naziva mazarijom (racionalnost), preko one koja u njemu vidi boje (emotivnost) sve do one koja je platno kupila (materijalizam).

Sukob medu likovima rješava se tek na kraju predstave kada protagonistice prihvate tudi sud o sebi, no njihovo prijateljstvo ne biva redefinirano i njegova sudbina ostaje "visjeti u zraku".

Predstavu je organizirala Zajednica Crnogoraca Pula i Vijece crnogorske nacionalne manjine grada Pule uz pomoc Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter