Bjelila se perila kao i roba koja se ovdje peračala

Pod punim Mjesecom i uz baklje, svijeće i lampione oko nekadašnjeg izvora života
Pod punim Mjesecom i uz baklje, svijeće i lampione oko nekadašnjeg izvora života

Na medulinskom povijesnom lokalitetu Funtane upriličena je manifestacija "Pjevajmo za vodu". Na ovom su izvoru bake i prabake današnjih Medulinaca prale odjeću, o čemu svjedoče stare priče i fotografije, a Funtana je služila i za napajanje stoke te kao spremnik za bačve kako bi se sačuvao opojan miris bilice i terana. O tome izvještava i tamo postavljena informativna ploča.

Vodovod i zaborav

- Život je nekad činila lakšim, jer je bila tu. Ponekad plitka i pitka, a zatim bujnija i proslana, kao da su je ženske suze i kapi soli dosolile. Perila su se bjelila kao i roba koja se na njima peračala, a zatim sušila na okolnim suhozidima da brente previše ne nažuljaju umorna leđa i ramena vrijednih peračica. Tu su se i bačve spremale, da bi se sačuvao opojni miris bilice i terana. I stoka se napajala kada bi lokve presahle. Išlo se na Funtanu…

A onda novo vrijeme, vodovod i zaborav. A Funtana je kroz pijesak i kamenje tiho tekla u krilo mora šumeći svoju priču koje se sad osluškujući prisjećamo. I zato bacite novčić kada zastanete uz funtanu i zaželite da ovo ne bude posljednji takav izvor spašen od zaborava, piše na informativnoj ploči.

Novčić za sreću

Organizatori iz DKUS-a "Mendula" uz stotinjak okupljenih gostiju navečer su od ulaza u autokamp krenuli put Funtane, pod bakljama i u pratnji glumaca, pozivajući sve ostale da im se pridruže. Na povijesnom izvoru Marija Peruško govorila je svoju pjesmu "Na Funtani", a grupa Nola i klapa Škerac pjevali su pjesme posvećene vodi. Akrobatski duo Desequilibr' Arte - Olaia Aquilera iz Španjolske i Vincent Darrigrand iz Francuske, jednu su točku izveli u vodi, u režiji Petre B. Blašković. I sve to obasjano punim Mjesecom te bakljama, svijećama i lampionima postavljenima uz nekadašnji izvor života. Program je završen oko ponoći zajedničkim bacanjem novčića za sreću u Funtanu.

Manifestaciju "Pjevajmo za vodu" organizirala je medulinska udruga DKUS "Mendula", uz pomoć Općine i Turističke zajednice Medulina te organizatora Manuele Hrvatin, Saše Lorencina, Tine Šugar i Antonije Bajec. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter