Bjegunac iz zatvora uhicen nakon 41 godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Amerikanac koji je 1970. godine pobjegao iz zatvora u New Jerseyju uhicen je u Portugalu nakon epskoga bijega dugog 41 godinu, objavio je FBI.

George Wright (68), kriminalac recidivist, bio je osuden 1963. na dugogodišnju zatvorsku kaznu za suucesništvo u ubojstvu Waltera Pattersona, veterana iz Drugog svjetskog rata i vlasnika benzinske crpke.

U kolovozu 1970., Wright je pobjegao iz zatvora s trojicom suucesnika te se prijavio u Black Liberation Army, vojsku za oslobodenje crnaca koju su cinili pripadnici organizacije Crne pantere.

Sa suradnicima je 31. srpnja 1972. oteo zrakoplov na letu iz Detroita za Miami i za oslobodenje putnika talaca zatražio u to doba rekordnu otkupninu od milijun dolara. Kada je otkupnina placena, zracni pirati uspjeli su pobjeci u Alžir gdje su zatražiti azil. Alžirske vlasti vratile su u Sjedinjene Države novac i zrakoplov, ali ne i pirate koji su ubrzo bili oslobodeni.

Wright je ponovno osvanuo na naslovnicama 1976. kada ga je s ostalim otmicarima uhitila francuska policija, ali i tada je uspio pobjeci. Tek 2002. americke su vlasti pokrenule novu istragu i u suradnji s policijama nekoliko zemalja ušle Wrightu u trag te je uhicen u Lisabonu.

Cini se da se sam otkrio jer je nedavno poceo uspostavljati kontakt s obitelji, prenosi Reuters.

Wright treba biti izrucen u domovinu gdje najprije mora izdržati kaznu za ubojstvo iz 1962.


Podijeli: Facebook Twiter