Bizjakova obnovljena platna u Vodnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Radove kojima se Martin Bizjak predstavlja u našoj galeriji El Magazein ljubitelji likovne umjetnosti mogli su pogledati nedavno na izložbi u pulskoj galeriji Milotic, no autor je tih deset velikih platna doradio pa se zato ova vodnjanska izložba zove 'Obnovljena platna'.

Osim tih deset velikih platna izložili smo i pet manjih pa zato u nazivu izložbe stoji i opaska 10+5. Ovom se izložbom ujedno i otvara ovogodišnje vodnjansko kulturno ljeto", kazao je Germano Fioranti, vlasnik vodnjanske galerije na otvaranju u petak.

Gorka Ostojic Cvajner je u svojoj uvodnoj rijeci ukratko opisala bogatu biografiju autora koji je Pulu i Istru svojim dugogodišnjim radom u kulturnim projektima uvelike zadužio.

U El Magazeinu brojni su okupljeni mogli pogledati platna sakralne i profane naravi, mitske prizore i cudnovata bica koja se isticu na crvenim i tirkiznim pozadinama.

Klaudija Velimirovic, predsjednica Slovenskog kulturnog društva "Istra", predstavila je monografiju Martina Bizjaka koja je izdana 2008. u samo 201 primjerku jer svaka naslovnica sadrži originalnu autorovu minijaturu.

Martin Bizjak roden je 1929. u Hrastniku u Sloveniji, a diplomirao je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. U Pulu dolazi krajem pedesetih godina, gdje djeluje u oblasti filmske, galerijske, izlagacke i organizacijske djelatnosti. Bavio se i pedagoškim radom.


Podijeli: Facebook Twiter