Bizjakova geometrijska apstrakcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Martin Bizjak, pulski slikar, dugogodišnji kulturni djelatnik i kultna licnost Pule, predstavio se izložbom slika u galeriji Milotic. Seriju akrilika na platnu naslovio je "Geometrijska apstrakcija".

- Pozdravljam kolege MAFAF-ovce, muzeologe, kulturne djelatnike, clanove slovenskog društva "Istra", fotografe kluba "Jelen" i uglavnom sav kulturni talog povijesne naravi s kojima je Martin suradivao. Svi smo gotovo umrli nakon što smo saznali za njegovu odluku o povlacenju iz kulturnog i javnog života ovoga grada, jer je on bio hrabar covjek, imao je hrabrosti stvari sagledavati na razlicite nacine. Martin Bizjak je radost i njegovo slikarstvo je slikarstvo radosti, istaknula je povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner.

Za razliku od autora koji svjesno odbacuju bilo kakvu vrstu odgovornosti u korist slikanja, Bizjak je spretno ukomponirao filozofiju, obiteljski i poslovni život u osobnu mitologiju življenja, koju u jesen svojeg putovanja sve cešce i sve intenzivnije pretace na platna. On nije suvremenik, vec slikarski univerzalist, ilustrator i fantazmagoricar nimalo jednostavnih oblika.

Zapravo, teško je definirati Bizjakovo slikarstvo i umetnuti ga u nekakve okvire, jer bi, kad bi ga trebalo uvrstiti u neku ladicu, ta ladica morala biti višeetažna. Koliko god se trudio biti apstraktan, gotovo da ne može pobjeci od figuracije, ma koliko htio biti lirican i poetican istovremeno je i sarkastican i deskriptivan.

Ovim zadnjim ciklusom zapravo progovara o filozofiji spram umjetnosti i mitologiji uopce, slikarstva i pisane rijeci, što sve kazuje covjek enormne intelektualne kakvoce. Tomu hoce li Bizjak doci do slike koja ce obilježiti njegov životni vijek, a s obzirom na sve ucestalije javne slikarske istupe, sigurno cemo imati prilike svjedociti u nekim nadolazecim ciklusima. Jedno je sigurno – naš Martin je nadahnut!


Podijeli: Facebook Twiter