Bizjak u galeriji Milotić, Kylie Milne u Aneksu MMC-a

Izložba Martina Bizjaka u galeriji Milotić (Manuel ANGELINI)
Izložba Martina Bizjaka u galeriji Milotić (Manuel ANGELINI)

Dva iznimna kulturna događaja obilježila su pulski petak; izložba slika pulskog slikara Martina Bizjaka u galeriji Milotić i site specific instalacija američkog umjetnika Kyliea Milnea u Aneksu galerije Multimedijalnog centra Luka.

Poznati pulski likovni umjetnik Martin Bizjak predstavio se samostalnom izložbom slika pod nazivom "Slike raspoloženja" koju je otvorila povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan istaknuvši Bizjakov ogroman kulturološki doprinos Gradu Puli, okrunjen slikarskim stvaralaštvom koji posljednjih nekoliko godina doživljava veliki kreativni zamah i to u prepoznatljivom zelankasto-žućkastom koloritu, magično realističnih, ali istovremeno fantamazgoričnih - svjetovno-sakralnih tematika.

Pred mnogobrojnom publikom satkanom od prijatelja, obitelji i brojnih štovatelja Bizjakovog lika i djela izložba je otvorena glazbenom uvertirom i autorovim obraćanjem publici.

- Hvala vam što ste došli u ovako velikom broju, rekao je Bizjak, istaknuvši sliku s prikazom Krista koja, prema njegovim riječima ima poseban značaj, a koja je odbijena na zagrebačkoj izložbi Pasionske baštine.

U Aneksu MMC-a Luka naknadno je otvorena izložba mladog likovnog umjetnika Kyliea Milnea koji u fokusu svojeg stvaralaštva ističe introspektivni osvrt realiziran u obliku site specific instalacije dadaističke provenijencije.

Izložbu je u ime uduge MMC Luka otvorila Mirjana Grahovac Vojinović koja je rekla da je ideja o realizaciji izložbe mladog umjetnika vezanog za područje Slovenije i Hrvatske proizašla prije više od godinu dana.

– Kyleovo stvaralaštvo rezultat je njegovih motorističkih izleta u planine gdje ima vremena razmišljati o sebi, svojim unutarnjim osjećajima i najintimnijim mislima koje su pretočene u ove instalacije, kazala je Grahovac Vojinović.

Inače, mladi američki umjetnik preispituje prostor, a njegov izraz sučeljava sraz između prirodnih materijala poput korijenja drva, kamenja i industrijskog otpada poput žice, čelika i raznih alata. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter