Bizarni prototipovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskoj crkvici sv. Tome otvorena izložba "Prototipovi" Anselma Tumpica, mladog i talentiranog akademskog slikara i grafickog dizajnera, Rovinjca sa stalnim radnim mjestom boravka u Milanu. Prototipom je ujedno zapoceo i ovogodišnji ciklus RAP-a (Rovinjskog art programa), koji se vec godinama održava u sklopu ljetne izložbene djelatnosti Zavicajnog muzeja Rovinj, a koji u svojoj srži ima promociju manje konvencionalnih i manje okvirima zadanih autorskih izricaja.

Tumpic je na prošlogodišnjoj Likovnoj koloniji odnio prvu nagradu, koja mu je, uz ulazak njegovog djela u fundus muzeja, osigurala i samostalno izlaganje. Mladi se autor predstavio sa šest djela, pace provokativnih predmeta koji su nastali tijekom prošle i ove godine i objedinio ih pod imenom "Prototipovi".

Naime, u šest izloženih predmeta autor nam predstavlja, kako ih u katalogu naziva Branka Bencic, "cudnovate i bizarne 'igracke'. Neke ukljucuju zabranjene supstance, neke iz drugih, vecinom sigurnosnih razloga, ne bi prošle testiranje i tehnicke preglede. Nastali na temelju poznatih nam predmeta, njihova je primarna funkcija izvrnuta i prenamijenjena, a znacenje je dobilo sasvim drugi smisao.

U liku simpaticne plišane igracke za djecu nema ništa zbunjujuce, no kada medvjedic u sebi sadrži sprej za uspavljivanje, prica dobiva drugi kontekst. Slicno je i s bodljikavim ježom koji služi kao kasica-prasica koja oštrim i otrovnim bodljama štiti svoj sadržaj, ili Hoppy protototip tenisica za u kojima se može skakutati, ali ne i hodati ili trcati. Izložba se može razgledati do 3. srpnja. (N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter