Bizarna krada kipa Venere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bizarna krada kipa Venere, visokog oko metar i teškog dvjestotinjak kilograma, s terase ureda Inicijative za promociju umjetnosti Mediterana i Istre u Umagu, dogodila se u noci s ponedjeljka na utorak. Provalnici su odnijeli kip iz zgrade u kojoj se nalaze umaška Zajednica Talijana, Pucko otvoreno ucilište te brojne udruge.

Kip Venere izraden od cementa nalazio se na terasi zgrade, a drski lopovi su do njega došli obivši ulazna vrata zgrade i ureda. Venera se nalazila pored kipa lava, koji je ostao netaknut. Teški kip lopovi su dijelom nosili, a dijelom vukli do vozila.

Na poprištu pljacke zatekli smo umašku policiju koja je obavljala ocevid. Ispred zgrade bili su vidljivi tragovi povlacenja kipa po tlu, a na travnatom dijelu ostao je trag u zemlji dugacak dvadesetak metara. Provalnici su ocito kip, nakon što su ga povlacili po travi, ukrcali u vozilo i nestali.

Zaposlenici su tijekom našeg posjeta bili ispred zgrade jer im policija nije dopuštala ulaz u nju te su nam odgovorili na nekoliko pitanja.

- Nije mi jasno zašto su ukrali taj kip, niti je vrijedan, niti ga je neki umjetnik izradio, a niti se može prodati. Mi smo taj kip kupili za neku malu svotu. Vjerujemo da su se poprilicno namucili da ga iznesu iz zgrade i pobjegnu s njim. Zanimljivo je da nisu ukrali ni kompjuter, pisac ni ostalo što se moglo ukrasti, sve je ostalo na svom mjestu, kazao nam je djelatnik.

Inicijativa za promociju umjetnosti Mediterana i Istre bavi se organizacijom raznih manifestacija, izmedu ostalog i Medunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav. Marko Fereni, prvi covjek Inicijative, potvrdio nam je da lopovi nisu ukrali ništa osim kipa, pa je to, prema njegovu mišljenju, krada iz obijesti, a ne zbog materijalne potrebe.


Podijeli: Facebook Twiter