Bivšoj radnici HEP-a odšteta zbog mobinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Rijeci potvrdio je prvostupanjsku presudu Opcinskog suda kojom HEP Proizvodnja svojoj bivšoj radnici, Rijecanki Hildegardi Superina mora isplatiti 30 tisuca kuna zbog zlostavljanja na radnom mjestu, cime je jedan od prvih procesa za mobing na rijeckom podrucju i u Hrvatskoj opcenito, dobio pravomocni sudski epilog.

Rijec je o slucaju koji je, s obzirom da se radi o HEP-u, imao veliki medijski odjek i prije nego li je cijela prica dospjela na sud. Hildegardu Superina na radnom je mjestu rukovoditelja Odjela za plan i analizu HEP-ovog Proizvodnog podrucja HE Zapad uznemiravao direktor Damir Lucic, po spolnoj i nacionalnoj osnovi, te na razne druge nacine, zbog cega je na koncu i napustila HEP, otišavši u prijevremenu mirovinu.

Lucic je, što je potvrdeno i sudskom odlukom, zaposlenicu Superina pred dvojicom svjedoka, u njezinoj odsutnosti, nazivao pogrdnim izrazima »talijanska kurva« i »talijanska kurvetina«, govoreci kako ce je poslati na ulicu, a kroz dulje ju je vremensko razdoblje uznemiravao uvredljivim, neprijateljskim i ponižavajucim ponašanjem, pretrpavao je poslom i diskriminirao na razne nacine.

Superina se za zaštitu svojih prava obracala Vladi i Saboru Republike Hrvatske, no zadovoljštinu je na kraju morala potražiti i na sudu. U sudskom postupku sada vec bivši direktor PP HE zapad Lucic opovrgavao je navode iz tužbe, no sud njegovom svjedocenju nije poklonio vjeru. (M. GLAVAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter