Bivšim celnicima HEP-a godina i pol zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužno vijece Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je nagodbe u slucaju mita u HEP-u. Bivši celnici HEP-a Ivan Mravak, Petar Cubelic i Željko Kljakovic Gašpic priznali su krivnju u zamjenu za godinu i pol dana zatvora, a uz to, dvije godine imaju zabranu obavljanja dužnosti.

Vlasnici tvrtka Monting PiM Ljubo Bušic i Ante Matic, koji su HEP-ovcima dali 600 tisuca kuna mita kako bi njihova tvrtka dobila poslove gradnje termoelektrana, takoder su se nagodili te je Bušic dobio deset, a Matic sedam mjeseci uvjetne kazne zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Tužiteljstvo je pojasnilo da su se nakon podizanja optužnice svi okrivljeni obratili USKOK-u s prijedlogom za nagodbu. Nakon obavljenih pregovora potpisane su izjave o nagodbi koju je sud danas prihvatio.

Mravkov odvjetnik Branko Šeric izjavio je da je 600 tisuca kuna zapravo samo manji dio jer se radilo o mitu od dva milijuna eura, a sav je novac, rekao je Šeric, trebao ici HDZ-u.

Šeric je potvrdio i da je Ivan Mravak dobio oprosnicu u slucaju Fimi media.

Prije sjednice Optužnog vijeca Mravak je izjavio:"Prije godinu i pol dana rekao sam da cu se braniti istinom. Istina je takva kakva jest i jednostavno ne želim odstupiti od nje koliko god istina bila dobra ili loša za mene. Dužan sam je iznijeti zbog javnosti."

Inace, Mravak je 600 tisuca kuna mita od Monting PiM-a primio osobno te je taj novac odnio tadašnjem HDZ-ovom riznicaru koji ih je trebao predati Ivi Sanaderu, ali nije uspio jer su nakon Sanaderove ostavke na premijersku dužnost prestali kontaktirati. (S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter