Bivši vojni aerodrom postaje gospodarska zona

Bivši vojni aerodrom još na čekanju (S. PERŠIĆ)
Bivši vojni aerodrom još na čekanju (S. PERŠIĆ)

Nakon što je županijski Prostorni plan dobio suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, očito je da sada više nema zapreka za najavljene investicije u Istri , čija je vrijednost procijenjena na milijardu kuna, a koje su zbog mogućeg neusvajanja mogle doći u pitanje. Poznato je da je najveća zapreka Prostornom planu bio ugljen kao energent u Plominu, jer je Županija inzistirala na plinu.

Potom je ministar graditeljstva Lovro Kuščević dao zeleno svijetlo na novi Prostorni plan, koji predviđa gradnju isključivo postrojenja na plin, ili obnovljive izvore energije, ali o tome navodno ništa nije znao njegov kolega u Vladi ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji vodi energetiku. Znači li to da se po usvajanju Prostornog plana sada definitivno može očekivati realizacija najavljenih investicija na području Istre i je li Plomin C na ugljen stvar prošlosti, pitali smo župana Valtera Flegu.

Na kraju ipak plin

- Zadovoljan sam što je, nakon brojnih razgovora s nadležnim ministrima, predsjednikom Vlade i predsjednicom RH, udovoljen naš zahtjev da energent za TE Plomin III bude plin ili obnovljivi izvori energije. Drago mi je što je nadležno ministarstvo uvažilo naše argumente glede energenta i dalo nam suglasnost za Prostorni plan Istarske županije. Od samog početka naglašavamo da nismo protiv investicija i da je energetska neovisnost važna, ali ne nauštrb zdravlja naših građana i zaštite okoliš, kaže Flego i naglašava kako vjeruje da će energent za TE Plomin III biti plin ili obnovljivi izvori energije, za što se Istarska županija zalaže od samog početka.

Međutim, prostorni planovi županija moraju biti usklađeni s prostornim planovima više razine. Stoga, sljedeći korak je, što je i sam ministar graditeljstva najavio, usklađivanje energenata za termoelektrane sa Strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske, veli župan. Što se tiče najavljenih investicija, potvrdio je da će Prostorni plan Istarske županije omogućit realizaciju investicija značajnih za daljnji razvoj Istre.

- Njegovim usvajanjem stvaramo preduvjete neophodne za realizaciju planiranih investicija, a sam početak ovisi o raznim faktorima, poput usklađivanja svih prostornih planova niže razine, odnosno planova općina i gradova sa županijskim Prostornim planom, kao i o ishodovanju ostale potrebne dokumentacije. Ono što smatram najvažnijim jest da smo u izmjene i dopune Plana uvrstili zahtjeve i prijedloge općina i gradova, s obzirom da oni najbolje poznaju razvojne potrebe svog područja, kaže Flego.

Zainteresiran i Katar

Na pitanje u kojoj je fazi projekt bivšeg vojnog aerodroma gdje se planira smjestiti avio industrija, održavanje i proizvodnja aviona i helikoptera, te pilotska akademija, župan kaže da je interes za ulaganjem na području bivšeg vojnog aerodroma i dalje velik. Podsjetimo kako se spominjao interes ulagača iz Katara koji su trebali obići tu bivšu vojnu zonu. Što se tog projekta tiče, župan potvrđuje da je u izradi geodetski elaborat kojim će se svi objekti i k.č. vojne zračne baze upisati u katastar kao preduvjet da bi se moglo raspolagati nekretninama.

- Na slijedećoj sjednici Skupštine Istarske županije donose se izmjene PPIŽ kojima se navedena zona pretvara iz vojne u gospodarsku. Kada se ovi uvjeti ispune, tada će MORH, koji čuva područje, prenijeti nekretnine DUUDI-ju radi raspisivanja natječaja, rekao je Flego. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter