Bivši sudac slao lažne dojave o bombi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zagrebacki opcinski sudac, 68-godišnji Željko K. uhicen je zbog sumnje da je od ožujka do svibnja ove godine pet puta telefonom anonimno lažno dojavio o podmetnutoj bombi na Opcinskome kaznenom sudu.

Osumnjiceni je centralu suda, na kojem se protiv njega vodi postupak zbog krivotvorenja, cetiri puta zvao iz telefonske govornice i jedanput sa svojeg mobitela, nakon cega je i otkriven. Nakon svake dojave sud je bio evakuiran, a prostorije pregledane.

Policija je osumnjicenoga 68-godišnjaka kazneno prijavila zbog širenja lažnih i uznemirujucih glasina te ga je privela u istražni centar Županijskoga suda. Nakon ispitivanja zadržan je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Neslužbeno se doznaje da je Željko K. bio opcinski sudac od 1971. do 1976., kada je dobio otkaz jer je u obrazloženju jedne presude napisao da je tadašnji jugoslavenski celnik Josip Broz Tito zlocinac.

Zagrebacki opcinski gradanski i kazneni sudovi nerijetko su na meti anonimnih dojavljivaca, a dosad se uvijek utvrdilo da je rijec o lažnim dojavama. Iza anonimnih dojava uglavnom stoje stranke koje tako žele odgoditi rocišta, a pocinitelji uglavnom ostaju nepoznati.

Lani je u Zagrebu bilo 50 anonimnih dojava od kojih su se mnoge odnosile upravo na ta dva suda. Za širenje lažnih i uznemirujucih glasina najblaža kazna je novcana, a najteža do tri godine zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter