Bivši slovenski premijer Janša u petak ide u zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski oporbeni čelnik Janez Janša u petak će se popodne javiti na izdržavanje kazne u zatvor Dob, praćen pristašama koji tvrde da je Janša nedužan i da je kazna nepravedna.

Janšin suradnik i bivši direktor državne obavještajne agencije SOVA Damir Crnčec izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da će Janšu, koji će se prema Dobu uputiti iz Šempetra kod Nove Gorice, sve do zatvora pratiti kolona vozila s pristašama i državnim zastavama te da će se jedan broj Janšinih simpatizera i prije toga pojaviti pred zatvorom.

- Tamo će biti svi oni koji smatraju da se dogodila nepravda, a ponašat će se mirno i dostojanstveno, ali odlučno i nepopustljivo, kazao je Crnčec te dodao da je i cijela Slovenija postala zatočenica nepravedne presude Janši.

Zbog očekivanog dolaska Janšinih pristalica i drugih znatiželjnika te novinara, državna zatvorska uprava objavila je u četvrtak da će za zaštićeno područje kaznionice do opoziva važiti zabrana snimanja te da novinari do daljnjeg ne mogu u zatvorski prostor.

Janša je do sada najviši slovenski dužnosnik osuđen zbog korupcije. U dva je navrata bio slovenski premijer, a dobar izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 13. srpnja ponovo se ukazuje njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

Janša je pravomoćno osuđen zbog prihvaćanja obećanja o mitu od finske tvrtke Patria, a navode iz optužnice i presude oštro negira. Njegovi odvjetnici vjeruju da u zatvoru neće provesti dugo vremena jer bi se vrhovni sud uskoro morao izjasniti o njegovu zahtjevu za zaštitu zakonitosti te privremeno ukinuti izdržavanje kazne. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter