Bivši šefovi SIS-a pod istragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djelatnici obavještajnih službi i policije koji vec mjesecima istražuju nestanak tzv. topnickih dnevnika iz operacije "Oluja" dobili su zadatak da istragu intenzivno usmjere prema osobama kojima su se odavno morali pozabaviti. Rijec je o nekadašnjim casnicima vojne sigurnosne službe (SIS), koji su od 1997. do 1999. bili zaduženi za opstruiranje hrvatske suradnje s Haaškim sudom.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, koji inzistira da Hrvatska dostavi topnicke dnevnike, dobro je upoznat sa sadržajem SIS-ovih operativnih akcija "Haag" i "Sigma", ciji je osnovni cilj bio da se minorizira uloga Hrvatske u ratu u BiH, sakriju optuženi za ratne zlocine i od Haaga zataje dokumenti koji bi mogli kompromitirati Franju Tudmana, Gojka Šuška, Ivana Jarnjaka, Janka Bobetka, Antu Gotovinu, Mirka Norca, Davora Domazeta Lošu... Za žrtvovanje su bili predvideni HDZ-u manje bitni generali, poput Rahima Ademija i Tihomira Blaškica.

Jedini SIS-ov operativac iz antihaaške grupe kojeg je dotakla ruka domace istrage o topnickim dnevnicima jest Marin Ivanovic. On je u meduvremenu postao clan Gotovinina istražiteljsko-odvjetnickog tima. Ivanovic, medutim, spada u manje važne pripadnike odabrane špijunske skupine. Na vrhu su bili Miroslav Tudman, Markica Rebic i Ante Gugic: njih su trojica bili šefovi vojnog segmenta obavještajne zajednice u drugoj polovini devedesetih.

Medu SIS-ovim operativcima najvažniji je bio bojnik Stipan Udiljak, a za njim su slijedili Tomislav Krpan, Ivica Markota, Mario Tomasovic i Boris Milas. Nevjerojatno je da nikoga od njih, osim Ivanovica, dosad nitko ozbiljnije nije ispitivao o sudbini nestalih materijala o upotrebi topništva u "Oluji".


Podijeli: Facebook Twiter