Bivši šefovi HEP-a pod istragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog prodaje gotovo 30 stanova u vlasništvu HEP-a ispod cijene, cime je to javno poduzece ošteceno za nešto manje od 8,5 milijuna kuna, zatražena je istraga protiv dvojice bivših šefova HEP-a te šestorice clanova Uprave. Kako doznajemo, rijec je o Ivi Covicu i Ivanu Mravku te Kažimiru Vrankicu, Ivici Toljanu, Anti Despotu, Šimi Balabanicu, Darku Belicu i Mati Pažicu. Istražni zahtjev protiv njih podnijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Tužitelji celništvo HEP-a terete za malverzacije sa stanovima izmedu 2000. i 2007. godine. Tko je sve ispod tržišne cijene uspio kupiti HEP-ov stan, za sada nije poznato. Svojevremeno je spominjano tek ime Ante Despota, zeta bivšeg šefa Carinske uprave Mladena Barišica.

Da prodaja stanova nije bila legalna, posumnjalo se krajem prošle godine i nakon interne revizije provedene u HEP-u. Naime, prema poslovnim knjigama, to javno poduzece imalo je u vlasništvu 134 stana, a zapravo je raspolagalo s 300 stanova. Njihovu prodaju po netržišnim uvjetima odobrila je Uprava kojoj je tada bio na celu Ivo Covic, aktualni šef Zagrebackog holdinga. Ta je mogucnost na snazi bila punih sedam godina, pa su odabrani u HEP-u imali pravo na otkup stana u gotovini, s 30 do 40 posto popusta ili pak na rok od 20 godina, s kamatom od svega dva posto, ciji je ostatak, do šest posto, subvencionirao HEP.

I sam Covic, kako je utvrdila revizija, bio je medu onima koji su od HEP-a dobili stan na otkup kroz 20 godina s kamatom od dva posto, jednako kao i njegov nasljednik Ivan Mravak, ciji je stan od 82 kvadrata procijenjen u drugoj polovici 90-ih na 413 tisuca kuna. Popust na placanje stana "zaradio" je svojevremeno i Rade Buljubašic.

Prodaja HEP-ovih stanova bila je regulirana Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenika, no u njemu je jasno bilo navedeno da zaposlenik "s obzirom na broj clanova obiteljskog domacinstva ima pravo na stambenu površinu do 35 kvadrata ukoliko je samac". Despot je, primjerice, u vrijeme kupnje stana to i bio, no bez obzira na to omogucena mu je kupovina s popustom cak 108 stambenih kvadrata.


Podijeli: Facebook Twiter