Bivši radnici ?akovštine prosvjedovali u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak bivših radnika ?akovštine u stecaju prosvjedovalo je u srijedu u Zagreb pred sjedištem delegacije Europske unije na Trgu žrtava fašizma, ispred Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ispred sjedište sindikata PPDIV-a u Ulici Ljudevita Posavskog te ispred Radnickog doma, a njihovo je izaslanstvo primio i predsjednik Republike Ivo Josipovic.

Prosvjednici traže od Vlade isplatu 26 milijuna kuna otpremnina za 350 radnika te propale dakovacke tvrtke.

Bivši radnici ?akovštine isticu da su se odlucili i na ovaj nacin upozoriti na situaciju u kojoj su se našli. Buduci da ne smiju prosvjedovati na Markovom trgu ispred Vlade, koju kao trecinskog vlasnika ?akovštine smatraju odgovornom za svoju situaciju, odlucili su o svemu upoznati i EU-institucije koje djeluju u Hrvatskoj, kazali su.

Nakon razgovora s predsjednikom Josipovicem glasnogovornica Koordinacije za zaštitu prava bivših radnika ?akovštine d.d. u stecaju Sanja Katic kazala je da im je predsjednik obecao da ce djelovati koliko je u njegovoj ovlasti, provjerit ce stanje i nastojati pomoci.

Predstavnike radnika za vrijeme prosvjeda ispred ureda delegacije EU-a primio je zamjenik veleposlanika EU-a Paulo Berizzi, koji im je, kako su rekli, pružio podršku te ukazao na mogucnost pronalaženja riješenja kroz fondove EU-a koji su namijenjeni za tvrtke u stecaju.

Glasnogovornica radnika Sanja Katic istaknula je da su ostali bez sredstava za život te da ova agonija predugo traje.

Nismo tu iz nekog hira i pogada nas kad u Saboru kažu da izvodimo performanse i igrokaze. Svatko tko tako misli, neka dode u ?akovo i bude s nama vani, kazala je.

- Pred sjedište delegacije EU-a došli smo jer smo na vrata Vlade kucali bezbroj puta i ocito je da oni rješenja za naše probleme nemaju, rekla je o dodala da je ministar Petar Cobankovic prošli tjedan rekao da rješenja nema, dok je prije dva, tri tjedna govorio da je pitanje vremena kada ce se novac isplatiti.

- Ne tražimo ono što nije naše, ministar Cobankovic je javno rekao da je naša sreca što imamo 40 milijuna kuna sudskih potraživanja, samo je pitanje kako do tih novaca doci. Nama treba 26 milijuna kuna, neka si razliku uzme, ali dajte nam ono što je naše, kazala je Katic.

Radnici su podsjetili i da je na nagovor Sindikata PPDIV-a otvoren stecajni postupak nad ?akovštinom te da su došli prosvjedovati i pred tim sindikatom koji ih sada ignorira.

Cetveroclano izaslanstvo bivših radnika ?akovštine u Saboru je dijelilo letke u kojima upozoravaju na svoju situaciju.

Navode da su izmanipulirani, prevareni i napušteni od Sindikata PPDIV-a i Vlade te prepušteni Trgovackom sudu. Napominju da je program radnickog dionicarstva proveden na poticaj Vlade i HFP-a, da je udio države u strukturi propale ?akovštine iznosio 35 posto, a udio radnika 32 posto.

Vjerovali su da ce HFP skrbiti za imovinu u državnom vlasništvu, a ujedno i imovinu radnika, no to se nije dogodilo i 350 otpuštenih radnika završilo je na ulici.

Podršku prosvjednicima došla su dati i sindikalna povjerenica Sindikata hrvatskih željeznicara Narcisa Veljkovic koja im je urucila 1.000 kuna pomoci, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijaševic i Facebook prosvjednici.


Podijeli: Facebook Twiter