Bivši portugalski premijer uhićen zbog utaje poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši portugalski premijer Jose Socrates uhićen je u petak navečer zbog sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza, pranja novca i korupcije, objavilo je subotu portugalsko tužiteljstvo potvrđujući uhićenje prvog bivšeg šefa vlade u povijesti te zemlje.

Socijalistički premijer, koji je vodio vladu od 2005. do 2011. kada je podnio ostavku jer je parlament u više navrata odbio njegovu politiku smanjenja potrošnje, priveden je jučer navečer u lisabonskoj zračnoj luci nakon povratka iz Pariza.

Pedesetsedmogodišnji Socrates u subotu izlazi pred istražnog suca, potvrdili su tužitelji. U sklopu iste istrage uhićeno je još troje ljudi.

Uhićenje Socratesa uslijedilo je nakon zatvaranja niza visokopozicioniranih dužnosnika u odvojenim istragama u posljednjih nekoliko mjeseci kada su tužitelji pojačali borbu protiv korupcije u zemlji poznatoj po neučinkovitom pravosuđu.

Tijekom premijerskog mandata, Socrates je bio suočen s nekoliko istraga, uključujući sumnje da je kao bivši ministar okoliša zloporabio ovlasti dajući dozvolu za gradnju trgovačkog centra.

On je odbacio te optužbe za koje nikada nije podignuta optužnica. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter