Bivši mafijaš: Versace je živ!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponekad se na televiziji, pogotovo tijekom emisija uživo, prica o zbilji i zbilja isprepletu. U trenu kronika dogadaja postaje dogadaj koji je polucila televizija, izmedu stvarnost i fikcije pada zid. Dogodilo se to u ponedjeljak navecer tijekom emisije "L' Infedele", koju na talijanskoj TV stanici La7 vodi iskusni profesionalac Gad Lerner.

Tema emisije bila je nedavno objavljena knjiga «Metastasi», koja govori o prodoru kriminalne organizacije 'Ndranghete iz Calabrije na sjever Italije, konkretno u Milano i milansko zalede. Autori knjige su dvojica novinara dnevnog lista Libero, koji su objavili svjedocanstvo jednog celnika 'Ndranghete Giuseppea Di Bella. Tijekom jednogodišnjeg razgovora s mafijašem, koji je 2002. odlucio suradivati s policijom, koja je pak zahvaljujuci njegovim informacijama obavila nekoliko stotina uhicenja, prikupljen je niz šokantnih podataka o tome koliko se 'Ndrangheta uvukla u gospodarsko i politicko tkivo sjeverne Italije.

Jedno je poglavlje posveceno i poznatom talijanskom modnom kreatoru Gianniju Versaceu, rodenom u Calabriji, kojeg je 15. srpnja 1997. u njegovoj vili u Miami Beachu (SAD) ubio psihopat ovisnik i serijski ubojica Andrew Cunanan, izvršivši potom i samoubojstvo.

Giuseppe di Bella u navedenoj knjizi svjedoci da je Versace godinama suradivao s 'Ndranghetom, da je poznavao sve važnije bossove te se medu ostalima družio i sa celnikom te mafijaške organizacije u Milanu Francom Cocom Trovatom. Prema iskazima mafijaša, Versace je pomagao mafiji u poslu oko pranja prljavog novca i od mafije posudivao novac.

U spomenutoj TV emisiji sudjelovao je i brat velikog modnog kreatora, Santo Versace, koji rukovodi carstvom velike modne kuce i koji danas sjedi u talijanskom parlamentu u redovima stranke Silvija Berlusconija. «To je laž, moj brat nikad nije imao odnose s mafijom, bio je cisti kreativac koji nikad nije raspolagao novcem, ja sam bio taj koji je rukovodio tvrtkom, a Giannija je jedino zanimalo koliko novca može potrošiti. Sada se tom knjigom pokušava blatiti ime velikog umjetnika, to je sramota za talijansko novinarstvo», izjavio je Santo Versace u emisiji.



Na telefonskoj vezi bio je i sam Giuseppe di Bella, koji je u jednom trenutku šokirao sve prisutne izjavom da je Versace živ, da je ubojstvo namještaljka i da on ima za to dokaze. Di Bella je potom ispricao da ga je 1997., nakon sprovoda, pozvao neimenovani milanski biznismen blizak mafiji koji mu je ponudio posao za milijardu tadašnjih lira: iz groblja je trebalo odnijeti posmrtne ostatke Giannija Versacea. «Znam zašto se to tražilo, kremirani Versaceovi ostaci mogli su predstavljati dokaz preko analize DNK-a da je Versace živ, a netko drugi zakopan. Santo Versace zna dobro da govorim istinu», rekao je Di Bella.

Santo Versace skocio je na noge, pocela je prepirka, brat pokojnog stilista zapitao se jesu li svi u studiju poludjeli, je li svima jasno kakva se groteskna predstava dogada pred TV kamerama. Voditelj Gad Lerner nije se dao pokolebati, tek je dodao da je emisija snimljena i da ce svakako sve podatke proslijediti istražnim organima, ukoliko do tog zahtjeva dode.

Jedan od autora knjige Gianluigi Nuzzi ponovio je u nekoliko navrata da Giuseppe di Bella suraduje s policijom, da su njegova otkrica pomogla u hapšenju nekoliko kriminalaca, a na pitanje novinara zašto je Di Bella odlucio progovoriti o Versaceu osam godina nakon pocetka suradnje s policijom, odgovorio je da su ga u tome dosad sprjecavali odvjetnici.


Podijeli: Facebook Twiter