Bivši izraelski predsjednik u zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši izraelski predsjednik Moshe Katzav, osuden na sedam godina strogog zatvora zbog silovanja, u srijedu je primljen u zatvor Maasiyahu južno od Tel Aviva.

Moshe Katzav (66), proglašen je krivim za silovanje dvije svoje suradnice u razdoblju kada je bio ministar turizma devedesetih godina. Katzav je proglašen krivim i zbog seksualnog zlostavljanja, utjecaja na svjedoke i zloupotrebe položaja. Vrhovni sud prošloga je mjeseca odbio njegovu žalbu.

Katzav je bio predsjednik Izraela od 2000. do 2007. godine, kada je morao dati ostavku, iako on stalno tvrdio da je nevin.

Moshe Katzav je prvi izraelski predsjednik koji je osuden na zatvorsku kaznu. Predsjednicki položaj u Izraelu je uglavnom pocasna funkcija.

"Danas država Izrael kažnjava covjeka na osnovi utisaka, bez pravih svjedocenja, bez dokaza", kazao je Katzav gorkim glasom dok je izlazio iz svoje kuce u Kirijat Malahi. "Ono što je strašno to je da država zatvara jednog djeda, oca i nevinog predsjednika", istaknuo je.

Ministar unutrašnje sigurnosti Yitzhak Aharonovitch kazao je da ce se prema Katzavu ponašati kao prema bilo kojem drugom zatvoreniku. "Celiju ce dijeliti s najmanje još jednim zatvorenikom", rekao je ministar.

Prema izraelskim medijima, bivši predsjednik kaznu ce služiti u posebnom krilu zatvora, namijenjenom religioznim Židovima. Celiju ce navodno dijeliti sa Shlomom Benizrijem, bivšim ministrom zdravstva, osudenim na kaznu zatvoru zbog korupcije.


Podijeli: Facebook Twiter