Bivši direktor Kamenskog optužen za zloporabu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor propale tekstilne tvrtke Kamensko Damir Rihtarić optužen je za nenamjensko trošenje 5,2 milijuna kuna dobivenih od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo je protiv 48-godišnjeg Rihtarića podiglo optužnicu zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a tereti ga da je 5,9 milijuna kuna poticajnih sredstava dobivenih 2008. za kupnju strojeva, opreme i softvera nenamjenski trošio za tekuće poslovanje Kamenskog. U namjeri da to prikrije Ministarstvu je, tvrde u tužiteljstvu, podnio izvješće o provedbi prijavljenih projekata u kojem je lažno naveo da je novac korišten za ugovorenu namjenu.

Rihtarića se tereti da je navedenom zloporabom Kamenskom pribavio nezakonitu korist od 5,2 milijuna kuna i za toliki iznos oštetio državni proračun.

Rihtarić se lani našao među petoricom optuženih u aferi "Kobilje mlijeko" u kojoj se bivše čelnike Kamenskog Antuna Crlenjaka i Davora Vlajčevića, bivšeg direktora Fonda za razvoj i zapošljavanje Petra Tonkovića i bivšeg zaposlenika Hrvatske poštanske banke (HPB) Ivana Sablju tereti za nenamjensko trošenje 14 milijuna kuna zajma koji je Fond dodijelio vukovarskoj tvrtki Eko Grad za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

Krajem prošlog tjedna podignuta je i druga optužnica u toj aferi, a ovoga puta se Crlenjaka i Vlajčevića tereti za nenamjensko trošenje dodatnih 1,2 milijuna kuna od Fonda. Uz njih je optužena i 43-godišnja voditeljica službe u Fondu koja im je navodno pomogla da dobiju zajam, iako za to nisu imali uvjete.

U optužnici iz rujna prošle godine Rihtarića se tereti jer je s ginekološkom ordinacijom majke bivšeg direktora Fonda sklopio ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice Kamenskog, iako je znao da je ordinacija ovlaštena isključivo za pružanje ginekoloških usluga.

Budući da Kamensko nije imalo 520 tisuća kuna za isplatu ugovorenog iznosa, Rihtarić je uzeo dva zajma od po 260 tisuća kuna od tvrtke Ars Projekt koju je osnovala tvrtka Vilinske poljane, a riječ je o novcu koji potječe od zajma Fonda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter