Bivši direktor Ine poriče primanje 8 milijuna kn mita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor Ine i Crosca Bojan Milković te bivši voditelj remonta platformi u Croscu Miroslav Pacak danas su odbacili USKOK-ove optužbe da su primili gotovo osam milijuna kuna mita.

"Neistinito i netočno, ne osjećam se krivim", kazao je Milković nakon što je na prvoj raspravi pred zagrebačkim Županijskim sudom pročitana USKOK-ova optužnica. Krivnju je nakon njega odbacio i drugooptuženi Pacak.

Dvojicu optuženih USKOK tereti se da su od početka 2002. do kraja 2009. uzimali mito kao uvjet za dodjeljivanje poslova tvrtkama koje su radile na Croscovim platformama za eksploataciju plina. Među tvrtkama od kojih su navodno primili mito je i poduzeće iz koncerna Đuro Đaković koja je radilo remont na četiri platforme.

Mito je navodno iznosio pet ili deset posto od neto vrijednosti izvedenih radova. U USKOK-u tvrde da su optuženi primili gotovo osam milijuna kuna, dok je Milković navodno dobio i skupocjeni mobitel te umjetničku sliku Mersada Berbera.

Osim za primanje mita Milković se tereti i za zlouporabu položaja, a USKOK predlaže da se presudom obojici oduzme ilegalno stečena dobit.

Milković je u Croscu od ožujka 2005. do lipnja 2009. obnašao dužnosti predsjednika Uprave i glavnog izvršnog direktora, a potom je imenovan glavnim izvršnim direktorom i izvršnim direktorom za istraživanje i proizvodnju u Ini. Smijenjen je lani nakon uhićenja i pokretanja istrage, no i dalje je zaposlen u Ini, gdje po vlastitim riječima mjesečno zarađuje oko 30 tisuća kuna.

U uvodnom govoru USKOK-ova tužiteljica Dubravka Krklec izrazila je uvjerenje da će iskazima svjedoka, vještaka ali i dokumentima dokazati sve optužbe kao i tvrdnje da su Milković i Pacak radili zajedno, u skladu s ranijim dogovorom.

Njihova obrana, pak, ističe da će pobiti sve tvrdnje iz optužnice utemeljene isključivo na lažnim iskazima svjedoka Petra Elkaza, koji jedini izravno tereti Milkovića i Pacaka.

"Obrana će dokazati da iskazi Petra Elkaza nisu istiniti, pokazati kakvi su motivi njegova svjedočenja i upoznat će sud s moralnim profilom svjedoka na kojemu se temelji cijela optužnica", kazao je Milkovićev odvjetnik Goran Mikuličić.

Ustvrdio je i da je USKOK Elkaza za svjedočenje u ovom postupku "nagradio" uvjetnom kaznom za zlouporabu položaja te krivotvorenje isprava kojima je pribavio više od 4,5 milijuna kuna. USKOK ni sud pritom mu, po tvrdnjama obrane, nisu oduzeli nepripadnu imovinsku korist pa i 4,5 milijuna kuna, uz uvjetnu kaznu, smatraju "nagradom za svjedočenje".

"To je slika koja prethodi ovom postupku i koja ne baca lijepo svjetlo na predstavnike optužbe, ali ni suda koji je u tome sudjelovao", kazao je Mikuličić. Kao i Pacakova obrana, on čekuje da će sud prihvatiti njihove agrumente i donijeti oslobađajuću presudu, ako "USKOK u međuvremenu ne odustane od optužbe".

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević ročište je nastavilo čitanjem dokumenata. Suđenje se nastavlja 17. listopada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter