Bivši celnik Unicredita optužen za utaju poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istražna sutkinja milanskog suda podigla je u utorak optužnicu protiv bivšeg celnika banke Unicredit Alessandra Profuma i još 19 osoba zbog opravdane sumnje u poreznu utaju u toj talijanskoj banci, kazali su u utorak izvori u pravosudnim krugovima.

Navedeni slucaj povezan je s poreznim utajama u 2007. i 2008. putem složene financijske sheme nazvane projekt Brontos, koju je uspostavila banka Barclays, a njome se služio talijanski bankovni div Unicredit.

Profumo je u to vrijeme obnašao celnu dužnost u Unicreditu, a u aktualnom je priopcenju porucio da se veseli sudenju za koje smatra da može samo potvrditi da su njegovi postupci bili ispravni.

- Time bi se stalo na kraj de facto šteti koju moj ugled neopravdano trpi, kazao je u bilješci koju je objavila treca najveca talijanska banka Banca Monte dei Paschi di Siena u kojoj Profumo trenutno obavlja dužnost predsjednika uprave.

Profuma se optužuje da je odobrio navedenu operaciju, kazali su pravni i istražiteljski izvori.

U odvojenom priopcenju talijanski Unicredit takoder je izrazio uvjerenje da ce sudenje skinuti ljagu s poslovanja banke, kao i s njenih bivših i sadašnjih zaposlenika.

Prvo rocište na sudu u Milanu zakazano je za 1. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter