Bivši agent FBI-a nestao u Iranu 2007. je živ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obitelj bivšeg agenta FBI-a Roberta Levinsona (63), nestalog u ožujku 2007. u Iranu, objavila je u petak na internetu videosnimku na kojoj se vidi da ga drže nepoznati otmicari i na kojoj moli SAD da mu pomogne vratiti se kuci. Na videu Levinson govori slabim glasom i izgleda ispijeno, ali nema tragova ozljeda.

"Dobro su postupali prema meni, ali mi je potrebna pomoc americke vlade da bih odgovorio na zahtjeve skupine koja me drži zatocenog vec tri i pol godine", izgovara Levinson (63), otac sedmero djece, na snimci koja traje 54 sekunde.

"Nisam baš dobra zdravlja, a uskoro ce mi ponestati lijekova za šecernu bolest. Molim vas, pomozite mi da se vratim kuci. Zaslužujem to nakon 33 godine u službi SAD-a. Molim vas, pomozite mi", kaže se u poruci.

Na videu se ne vidi gdje je zatocen ni tko ga drži taocem, a ne zna se ni kad je snimka nastala, no ako je Levinson dobro izracunao (3,5 godina zatoceništva), onda bi snimka potjecala s kraja 2010.

Americki dužnosnici sumnjaju da su ga otele iranske obavještajne snage da bi se njime koristile u pregovorima s Washingtonom. U ožujku ove godine državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da je Levinson živ i da je negdje u jugozapadnoj Aziji. Strucnjaci su utvrdili da je video snimak poslan putem Pakistana, a fotografije s internet adrese u Afganistanu.

Bivši agent, koji je u mirovinu iz FBI-a otišao prije više od 10 godina, nestao je s iranskog otoka Kiša 2007. dok je kao privatni istražitelj istraživao krijumcarenje cigareta. (Hina/BBC)


Podijeli: Facebook Twiter