Bivšem srbijanskom ministru ukinut imunitet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupština Srbije u ponedjeljak je ukinula imunitet nekadašnjem ministru okoliša i prostornog planiranja, a sadašnjem zastupniku Demokratske stranke Oliveru Duliću, osmnjičenom za zlouporabe i korupciju, čime su se stekli uvjeti za pokretanje kaznenog postupka.

"Neka mi jave kad se trebam javiti policiji, nema potrebe da me jure po gradu", rekao je prije sjednice Dulić, koji nije želio nazočiti odlučivanju o ukidanju njegovog zastupničkog imuniteta i još prije podne je napustio Skupštinu Srbije.

Glasovanju nisu nazočili ni ostali zastupnici iz Dulićeve Demokratske stranke, ali su se na početku sjednice usprotivili načinu na koji se odlučuje o ukidanju imunitetske zaštite Duliću jer se on prije dva dana već odrekao imuniteta.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal sumnjiči Dulića za zlouporabu službenog položaja pri izdavanju dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama duž državnih cesta slovenskoj tvrtki Nuba invest.

Policija je u subotu pokušala uhititi Dulića u njegovoj kući u Subotici, ali se on pozvao na zastupnički imunitet i kasnije istog dana na tiskovnoj konferenciji zanijekao krivnju i priopćio da se odriče imuniteta, a proces nazvao političkim progonom.

Dulić se potom sam prijavio policiji, ali ga je policija odbila saslušati jer je na zahtjev državnog odvjetnika za organizirani kriminal pred Administrativnim odborom Skupštine Srbije već bio u tjeku postupak za oduzimanje zastupničkog imuniteta.

Osumnjičeni su i Dulićev tadašnji pomoćnik Nebojša Janjić, kome je nakon saslušanja u tužiteljstvu ukinuto policijsko zadržavanje, kao i Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije. Obojica se brane sa slobode.

Po srbijanskom kaznenom zakonu za djela s kojima se u vezu dovodi nekadašnji ministar Dulić predviđena je kazna od šest mjeseci do maksimalno 12 godina zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter