Bivšem premijeru skinut zastupnicki imunitet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor danas je potvrdio odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kojima je bivšem premijeru Ivi Sanaderu skinut zastupnicki imunitet, što je tražio USKOK kako bi protiv Sanadera mogao pokrenuti kaznene postupke u slucajevima Hypo banke i Ina-MOL.

Buduci da je MIP te odluke donio u vrijeme dok Sabor nije zasjedao, zastupnici su ih danas formalno potvrdili na plenarnoj sjednici.

MIP je pocetkom rujna odobrio USKOK-ov zahtjev da se Sanaderu, nezavisnom zastupniku, skine imunitet kako bi ga se kazneno gonilo zbog sumnje da je pocinio kazneno djelo ratnog profiterstva.

USKOK ga optužnicom tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlorabio položaj te nezakonito uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.

Optužen je za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije.

O osnovanosti te, prve USKOK-ove optužnice protiv bivšeg hrvatskog premijera danas ce se ocitovati optužno vijece zagrebackog Županijskog suda.

Sabor je potvrdio i MIP-ovu odluku kojom je Sanaderu imunitet skinut i radi pokretanja kaznenog postupka zbog optužbi da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj madarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljacka prava u Ini.

U optužnici, koju je USKOK podigao prošloga tjedna, Sanadera se tereti i da je, zlorabeci položaj premijera, za spomenuti iznos mita dogovarao i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.

Zastupnici su danas potvrdili i MIP-ovu odluku da se imunitet skine HDZ-ovu zastupniku Vedranu Rožicu, bivšeg nogometašu i celniku Hajduka, protiv kojega je splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog sumnje u gospodarske zlouporabe u tom nogometnom klubu.


Podijeli: Facebook Twiter