Bivšem predsjedniku Liberije 50 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor osuden je u srijedu na medunarodnome sudu na 50 godina zatvora zbog zlocina protiv covjecnosti i ratnog zlocina pocinjenih u Siera Leoneu.

"Optuženik je kriv jer je pomagao, poticao i planirao neke od najstrašnijih ratnih zlocina u povijesti covjecanstva", rekao je samoanski sudac Richard Lussick na javnoj raspravi na Posebnom sudu za Siera Leone u Leidschendamu u predgradu Den Haaga.

Tužiteljstvo je 3. svibnja zatražilo 80 godina zatvora za Taylora, prvog bivšeg predsjednika neke države koji je osuden na medunarodnom sudu nakon sudenja nacistima u Nuernbergu.  Obrana je ocijenila da bi takva kazna bila "nesrazmjerna i pretjerana". Taylor ce kaznu služiti u Velikoj Britaniji.

Taylor proglašen je krivim po jedanaest tocaka optužnice, medu kojima za silovanja, ubojstva i razbojstva u Siera Leoneu izmedu 1996. i 2002. Optuženik je rekao da se ne osjeca kriv.

Taylor je po optužnici "pomagao i poticao" teror kako bi uspostavio nadzor nad zemljom i tako mogao eksploatirati dijamante u gradanskom ratu koji su obilježili kanibalizam, sakacenje ljudi i u kojemu je od 1991. do 2001. poginulo 120.000 ljudi.

Medunarodna zajednica je jednoglasno odobrila osudu, a brojne nevladine organizacije su je ocijenile "povijesnom odlukom" u borbi protiv nekažnjavanja državnika.

Taylor je u završnoj rijeci rekao da je "sve cinio za mir" u Siera Leoneu i optužio je ured tužitelja da je potkupio svjedoke i prijetio im.


Podijeli: Facebook Twiter