Bivšem poreckom policajcu zatvor, ostalima uvjetne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskocko vijece rijeckoga Županijskog suda u petak je proglasilo krivima i osudilo dvojicu bivših istarskih policajaca, Željka Mullera (34) iz Poreca i Ibrahima Smajica (49) iz Vrsara.

Muller je osuden za tri kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti na jedinstvenu zatvorsku kaznu od godine dana, a izrecena mu je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti u državnoj službi u trajanju od pet godina.

Njegov kolega Ibrahim Smajic (49) iz Vrsara zbog poticanja Mullera na izvršenje kaznenog djela kažnjen je s pet mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine. Zbog istog nedjela osuden je i Mullerov znanac Feti Maksuti (37) iz Poreca, na cetiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Sutkinja je posebno istaknula da je iz snimljenih razgovora izmedu Mullera i umirovljenog Smajica razvidno da je rijec - "betoniranje" znacilo vrijeme kada je ophodni brod porecke policije obilazio akvatorij. Naime, uvijek se "betoniralo" upravo u vrijeme kada su policajci s patrolnim brodom bili na dužnosti pa je Smajic znao kada se može uputiti na more u nezakoniti ribolov, odnosno "tuci" prstace.

Maksutiju je Muller uglavnom odavao podatke iz zašticenog policijskog sustava o registracijama raznih vozila i profilu njihovih vlasnika. Pri tome se služio šifrom kolega s radnog mjesta upravo iz razloga da se ne otkrije tko je ulazio u "sistem". Vrlo dobro je znao da se ti podaci mogu koristiti samo u službene svrhe. (B. ŠKORIC/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter