Bivšem pilotu JNA Božoviću država dužna 345.000 kuna

Tomislav Božović (Arhiva)
Tomislav Božović (Arhiva)

Bivšem pilotu Jugoslavenske narodne armije, 66-godišnjem Tomislavu Božoviću iz Pule, koji je ne želeći ratovati, koncem prosinca 1991. godine napustio JNA, ali je svejedno uhićen te zlostavljan u vojarni u Kerestincu, a potom i razmijenjen kao ratni zarobljenik, Republika Hrvatska na ime naknade štete zbog fizičke i psihičke boli treba isplatiti 345.000 kuna (uz zatezne kamate) kao i još 83.813 kuna naknade za parnični trošak.

Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Puli-Stalne službe u Rovinju donesena početkom veljače ove godine temeljem tužbe koju je Božović putem svog punomoćnika podnio protiv Republike Hrvatske još 2003. godine.

Tužbu protiv RH Božović je pokrenuo u ožujku 2003. tražeći odštetu od milijun kuna, ali mu je dosuđeno 410.800 kuna. Na tu su se presudu žalili i Božovićev odvjetnik i državno odvjetništvo, a Županijski sud u Puli potvrdio je dio presude koji se odnosio na odštetu za nezakonito pritvaranje za što je bivši pilot tražio 48.800 kuna. Stoga je Božović nastavio tražiti naknadu za duševne i fizičke boli, a na ime izgubljene zarade za vrijeme života u Srbiji i Italiji gdje je živio bez ikakvih prava nije nikada dobio.

 

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE, 8. VELJAČE

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter