Bivšeg slovenski premijer Janša pod istragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivšeg slovenskog premijera, sada oporbenog čelnika Janeza Janše pokrenuta je financijska istraga temeljem zakona o oduzimanju imovine nezakonita izvora, objavili su u utorak slovenski mediji.

Kako piše ljubljanski dnevni list Dnevnik, istraga koju je pokrenulo specijalizirano tužiteljstvo i u koju su uključeni policija, porezna uprava, ured za pranje novca i protukorupcijska komisija obuhvaća razdoblje od 2000. do listopada ove godine i Janšinu 640.000 eura vrijednu imovinu u nekretninama i automobilima.

Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim računima.

U istu financijsku istragu uključena je i imovina Jože Zagožena, nekada istaknutog člana Janšine stranke, koji je zajedno s njim na prvostupanjskom sudu u Ljubljani bio osuđen na prvostupanjsku kaznu zatvora i novčanu kaznu u korupcijskoj aferi Patria, ali je u međuvremenu umro, a na čije je ime u austrijskim bankama otkriveno 271.000 eura, navodi list.

Faksimil odredbe specijaliziranog tužiteljstva o financijskoj istrazi protiv Janše i njegova kruga te članova njegove obitelji prvi je u ponedjeljak objavio Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) blizak tjednik Demokracija, tvrdeći da se radi o obliku političke kontrole i pritiska koji vlastima omogućava prisluškivanje oporbenog prvaka, koji negira da je njegova imovina nezakonita izvora i na višem sudu želi dokazati da nije od Patrije primio mito za nabavu oklopnih vozila od finske tvrtke.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter