Bivše slovensko odmaralište postaje dizajn hotel

Rivalmare otvara vrata u svibnju (M. MIJOŠEK)
Rivalmare otvara vrata u svibnju (M. MIJOŠEK)

Nakon 25 mjeseci intenzivne investicije, novigradska tvrtka  Vision na čelu s poduzetnikom Robertom Fattorijem otvara mali dizajn boutique hotel Rivalmare na samoj novigradskoj obali, jedini ove godine u Istri. Bivše zapušteno slovensko odmaralište postaje arhitektonski zanimljiv hotel s 12 soba i jednim apartmanom, restoranom, kuhinjom i velikom terasom na samoj plaži koju trenutno preuređuje Grad Novigrad sredstvima iz Fonda za turizam. Riječ je o hotelu sa četiri zvjezdice atraktivnog modernog dizajna koji će privlačiti klijentelu srednje i više platežne moći iz Austrije i Njemačke, a prvi gosti dolaze 26. svibnja. Trenutno su u toku završni radovi i opremanje kako bi bilo sve spremno za svibanjsko otvaranje. Rivalmare je zamišljen kao intiman hotel s 13 smještajnih jedinica. Hotel sadrži i mali zimski SPA, korištena su dizajnerska rješenja nagrađivanih arhitekata,  bit će otvoren 10 mjeseci godišnje, a zapošljavati će 12 do 13 osoba

Za izgled zaslužan arhitekt Mario Perossa

Kako nam kaže investitor Roberto Fattori, investicija je stoji 17, 6 milijuna kuna, od čega je 7,1 milijun kuna bespovratno iz fondova Europske unije putem natječaja Ministarstva obrta i malog poduzetništva, čime je Fattori jedini u Istri koji je u malom hotelijerstvu uspio dobiti toliki poticaj na natječaju u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Provedba projekta započela je odmah po predaji projektne dokumentacije, odnosno početkom ožujka 2014., te su počeli prvi građevinski radovi na hotelu za čiji je izgled zaslužan arhitekt Mario Perossa.

Vlasnik tvrtke tvrdi da je ulaganje uz pomoć fondova vrlo zahtjevan posao jer se svaka stavka, posebno one promjene na koje investitor nailazi u procesu investiranja, treba na dugo i široko obrazlagati, što košta vremena. Na to mora biti spreman svaki investitor koji povlačio europski novac.

- Ne znam bih li se više odlučio na taj potez. Naravno da taj novac nije zanemariv, međutim košta dosta vremena i duga je procedura. Imam osjećaj da je Hrvatska dodatno zakomplicirala čitavu proceduru. A ni mi ni država nemamo iskustva u ovakvim investicijama jer nam je to prvi hotel i prva prijava na ovakav natječaj. Na terenu kada radite, ne znate točno s čime ćete se susresti. A svaka izmjena se posebno mora pravdati dodatnom dokumentacijom, veli Fattori.

Nova ulaganja u istarski turizam

Ipak, u planu ima i nove investicije u hotelijerstvo i turizam budući da njegova tvrtka pod brendom Northistria na području Novigrada, Dajle, Buja, Momjana, Oprtlja i Grožnjana raspolaže sa 110 ležajeva u kućama za odmor i apartmanima od tri do pet zvjezdica. Turizmom su se počeli baviti prije desetak godina, na način da su kupovali i uređivali kuće na predjelu sjeverozapadne Istre.

- Ulazimo u hotelski biznis jer želimo naše objekte koje imamo u funkciji turizma  podići na maksimalan nivo, ovisno o lokaciji. Ova lokacija gdje su nekad bila četiri apartmana u jako lošem stanju, zaslužila je hotel Rivalmare. Tako smo se odlučili za mali hotel u centru grada koji će imati mogućnost proširenja za šest do osam soba. Računamo da ćemo to moći realizirati u susjedstvu objekta. Isto tako računamo i spajanje s našim drugim objektima u gradu u smislu ponude jer u neposrednoj blizini imamo jedan  objekt sa devet studio apartmana i jednu kuću u centru grada, kazao je Fattori.

- Plan nam ih je sve dignuti na četiri i pet zvjezdica te tada od dijela objekata napraviti hotele. U Grožnjanu tako imamo pet objekta od kojih ćemo napraviti difuzni hotel sa četiri zvjezdice – Artegnana hotel, a priključit ćemo im i objekt u Bujama, kuću s tri apartmana sa četiri zvjezdice. U Novigradu planiramo u još jedan mali hotel preurediti jedan sada zapušteni objekt – Villa Rainis koji će biti hotel-baština, zaključuje Fattori.

Vile se moraju izdvojiti

Što se tiče očekivanja od ove sezone, Fattori veli da su zadovoljni, međutim ističe da se zasad u privatni smještaj ubrajaju razne skupine smještaja koje ne idu zajedno- od apartmana najniže kategorije do luksuznih vila s bazenom. Ističe i da se danas u Istri svaka kuća za odmor, pa i one s apartmanima nazivaju vile zbog čega gost više ne može razlikovati ekskluzivne vile od apartmana, zbog čega dolazi i do rušenja cijena.

-Vile nisu dobro pozicionirane i uhodane jer nema kategorizacije za vile. Sve se zove vile. Kuća s tri apartmana se zove vila, a to bi trebalo zabraniti jer se ljudi krivo reklamiraju. Imate na stotine vila u Istri koje to nisu. A takvu situaciju koriste agencije koje  prodaju takve objekte pod visokim provizijama od 30 do 40 posto, a to ne bi trebao biti slučaj. Stoga bi ovaj segment ponude u Istri trebalo izdvojiti te bi se svi vlasnici trebali uključiti u jedno udruženje na nivou Istre koje promovira i prodaje  visokokvalitetnu ponudu smještaja sa četiri i pet zvjezdica, tvrdi Fattori koji zasad nije zadovoljan poslom u turizmu. Tvrdi da kada se u obzir uzmu svi troškovi i amortizacija, poslovanje ostaje na razini pozitivne nule, ako ne i u minusu. Dodaje da toga često sami iznajmljivači nisu svjesni jer ne uzimaju u obzir  troškove kuće i svoj vlastiti rad te amortizaciju.

Nedostižna misija

Novi master plan turizma Istre predviđa da se u Istri do 2025. godine uredi još 50 novih malih obiteljskih hotela. Fattori ne vidi izglednim da bi se to moglo dogoditi ako situacija ostane ovakva kakav je danas.

- Čisto sumnjam da će se to dogoditi ako ne bude nekih olakšica i promjena u legislativi po pitanju uvjeta kategorizacije . Tu mislim na porezne olakšice, ali imate i druge obveze. Ako hotel  ima 12 soba, kao u našem slučaju, morate imati primjerice noćnog recepcionara. A to je jedna osoba viška po mojem mišljenju. Bio sam  u mnogim hotelima, a primjerice u jednom u Njemačkoj noću na recepciji nikog nisam vidio. Ukucao sam šifru, dobio ključ i išao u sobu. A mi za minimalni broj soba moramo imati recepcionara. Ima prostora za smanjenje naših troškova i administracije, zaključuje Fattori. (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter