Bivše praonice rublja nude prostor za razne sadržaje

Nekadašnje praonice rublja ispod Trga slobode (L. JELAVIĆ)
Nekadašnje praonice rublja ispod Trga slobode (L. JELAVIĆ)

O revitalizaciji bujske starogradske jezgre bilo je i ima mnogo ideja, a kako se radi o velikim zahvatima i financijskim ulaganjima, mnogi planovi su još u ladicama. Kako bi se ipak nešto napravilo, krenulo se s manjim projektima, a mogućnost da se za te namjene nešto dobije iz europskih fondova daje i dodatnu dozu optimizma u povoljnija kretanja na uređenju i oživljavanju prilično zapuštene i dotrajale povijesne jezgre koja je našla svoje mjesto i u registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Žene prale rublje u podrumima

Između nekoliko projekata, za financiranje iz europskih fondova kandidirat će se projekt uređenja nekadašnjih praonica ispod Trga slobode, obližnje šterne i sadašnje galerije Orsola, kompleksa koji se sa relativno malim sredstvima može dovesti u mnogo bolje stanje i dobiti novu namjenu.

Današnji Trg slobode bio je nekada prostor pred gradskim vratima, na ulazu u nekadašnji grad odvojen od drugog dijela sadašnjeg naselja. Ispod Trga slobode su podrumi za koje mnogi i ne znaju, dok se najstariji stanovnici starog dijela grada sjećaju da su žene tamo prale rublje, koristeći vodu iz obližnje šterne, koja se nalazi na mnogo nižem nivou od starogradskog središta. Praonice su izgrađene početkom 20. stoljeća i poslužile su domaćicama koje u svojoj blizini nisu imale vodu, jer su u gradu tada bile samo četiri fontane. Uz posao i trud bujskih žena, što je za današnje mlade generacije nepojmljivo, tu se razgovaralo, ali i pjevalo. Praonice su vremenom postale omiljeno sastajalište žena, ali i drugih žitelja Buja… Kao i mnogo toga i praonice su nestale izgradnjom vodovodne mreže, mlađi su ih i zaboravili, pa su ih godinama koristili lokalni poljoprivrednici kao spremište i odlagalište. Godinama su podrumi postajali sve zapušteniji. U sličnom je stanju i obližnja šterna, odmah iza sadašnje galerije Orsola koja također čeka uređenje. U tom sklopu je i Etnografski muzej koji je ipak u najboljem stanju.

Idealan prostor za izložbe i koncerte

Cijeli taj kompleks može se, kažu u Gradu, preurediti u zanimljiv kutak, mjesto održavanja raznih skupova, manjih koncerata, kulturnih događanja, izložaba, kako bi se vratila duša tome dijelu grada uz njegovanje kulturne baštine i tradicije. Bio bi to dijelom i produženi prostor galerije Orsola. Neće se ići u mijenjanje suštine te cjeline, već bi se uređenjem, manjom dopunom (šterni nedostaje gornji dio) i obnovom taj prostor ponudio građanima i udrugama za neke zanimljive sadržaje. Uz uređenje tih objekata, galerija, muzej, šterna i podrumi bi se povezali u jednu cjelinu koja bi sigurno privukla i turiste koji vole takve sadržaje i objekte.

Projekt će se ponuditi stručnjacima europskih fondova na ocjenu kako bi se dobila sredstva za obnovu i značajan početak oživljavanja starogradske povijesne jezgre. Kada će se posao završiti, sada nije poznato, ali je važno da se krenulo… (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter